Hyppää pääsisältöön

Ennätysmurskajaisia ja mustan vallan protesteja Meksikon kisoissa

Ohuen ilman johdosta Méxicon olympialaisisissa rikottiin ennätyksiä hypyissä ja kaikissa pika- ja keskimatkojen juoksuissa.

Tietolaatikko

N 100 m: 1) Wyomia Tyus USA 2) Barbara Ferrell USA 3) Irena Szewinska POL
M keihäs: 1) Janis Lusis NL 2) Jorma Kinnunen FIN 3) Gergely Kulcsar HUN
3000 m esteet: 1) Amos Biwott KEN 2) Benjamin Kogo KEN 3) George Young USA
M 200 m: 1) Tommie Smith USA 2) Peter Norman, Australia 3) John Carlos USA
Seiväshyppy: 1) Bob Seagren USA 2) Klaus Schiprowsky BRD 3) Wolfgang Nordwig DDR
5000 m: 1) Mohamed Gammoudi TUN 2) Kipchoge Keino KEN 3) Naftali Temu KEN
1500 m: 1) Kipchoge Keino KEN 2) Jim Ruyn USA 3) Bodo Tummler BRD
M 400 m: 1) Lee Evans USA 2) Larry James USA 3) Ron Freeman USA

Bob Beamon teki pituushypyssä maailmanennätyksen hurjalla 890 cm:n hypyllään. Kolmiloikkakilpailussa voimassaoleva maailmanennätys rikottiin viidesti.

Afrikkalaisjuoksijat, etenkin kenialaiset, tekivät lopullisen läpimurron: Etiopian Mamo Wolde voitti maratonin, Tunisian Mohammed Gammoudi 5000 metriä, Kenian Naftali Temu kymppitonnin ja hänen maanmiehensä Kipchoge Keino 1500 metriä. Amos Biwott, "ihmehiiri Keniasta", voitti erikoisella ponnistustyylillään 3000 metrin esteet.

Ensimmäisessä selostusvalikoimassa seurataan naisten 100 metrin loppukilpailua, 3000 metrin estejuoksua, miesten 200 metrin kilpailua, huippujännittävää seiväskisaa ja miesten 5000 metrin rajua taistelua.

Toisessa näytteessä kuullaan selostukset miesten 1500 ja 400 metrin kilpailuista.

Lisäksi seurataan 400 metrin palkintojenjakoa, jossa USA:n voittajakolmikko otti mitalinsa vastaan Mustien Pantterien bareteissa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto