Hyppää pääsisältöön

Jalkapallon radioituja EM-finaaleja 2000-luvulta

Jalkapallo ruohokentällä.
Jalkapallo ruohokentällä. Jalkapallo ruohokentällä. Kuva: Yle kuvapalvelu jalkapallo,kuvituskuvat

Ranska lyö vetäytyvän Italian vuoden 2000 EM-finaalissa. Neljä vuotta myöhemmin Kreikka yllättää jalkapallokansan voittamalla loppuottelussa Portugalin. Espanja käynnisti arvokisavoittojen sarjansa vuoden 2008 EM-kisoissa.

Jalkapallon vuoden 2000 EM-loppuottelu pelattiin Rotterdamissa 2. heinäkuuta. Ensimmäisellä puoliajalla Italia puolustautui onnistuneesti ja teki vaarallisia vastahyökkäyksiä. Toisen puoliajan alussa se siirtyi 0–1-johtoon.

Aivan toisen jakson lopussa Ranska tasoitti 1–1:een. Jatkoajalla Italia vetäytyi, ja hyökkäävämpi Ranska onnistui 103. minuutin kohdalla tekemään 2–1-voittomaalin. Ranskan edellinen mestaruus oli vuodelta 1984.


Vuoden 2004 finaalissa oli vastakkain kaksi ensikertalaista: isäntämaa Portugali ja turnauksen yllättäjä Kreikka. Kreikka teki 57. minuutilla 0–1-voittomaalinsa.


Lissabonissa käytyä ottelua seurattiin radiossa peräti kahdessa eri ohjelmassa. Urheilutoimituksen normaalin selostuksen lisäksi kuultiin kulttuuritoimituksen erikoislähetys, jossa ottelua kommentoivat kirjailija Kjell Westö, levytuottaja Asko Kallonen ja säveltäjä-muusikko-näyttelijä Sanna Salmenkallio.


Vuoden 2008 EM-kisat miteltiin Itävallassa ja Sveitsissä. Wienissä pelatussa finaalissa kohtasivat Saksa ja Espanja. Päätösottelu muistetaan etenkin käsivirheeltä näyttäneestä tilanteesta, josta erotuomari ei kuitenkaan tuominnut Saksalle rangaistuspotkua.

Vähämaalisen finaalin vei lopulta Espanja Fernando Torresin juoksumaalilla 0–1. Espanjan edellinen EM-titteli oli vuodelta 1964. Vuoden 2008 EM-kisat toimi kuitenkin lähtölaukauksena maan arvokisavoittojen sarjalle: Espanja voitti MM-kultaa vuonna 2010 ja uusi EM-tittelinsä vuonna 2012.

Kuvaoikeussyistä Elävä arkisto ei voi julkaista jalkapallon arvokisojen tv-taltiointeja.

Tietolaatikko

Jalkapallon EM-turnauksia on pelattu vuodesta 1960 alkaen. Ennen vuotta 2008 eniten mestaruuksia on saavuttanut Saksa, jonka tilillä on kolme kultaa. Ranskalla on kaksi kultaa.

Lue lisää:

Jules Rimet -pokaali, joka luovutettiin vuoden 1970 MM-kisoihin asti jalkapallon maailmanmestareille.

Jalkapallon MM-finaaleja harvinaisissa audioselostuksissa 1970-luvulta 2000-luvulle

Brasilia, Italia, Saksan liittotasavalta, Argentiina, Hollanti ja Ranska ratkovat maapallon jalkapallomestaruutta harvinaisissa audioselostuksissa.

Lue lisää:

Pasi Rautiainen ja Jari Litmanen Ylen EM-kisastudiossa.

Jalkapallon vuoden 1992 EM-kisat olivat Tanskan tuhkimotarina

Jalkapallon EM-kisat pelattiin 1992 Ruotsissa. Kisojen voiton vei kaikkien yllätykseksi Tanska, joka kukisti finaalissa Saksan. Yleisradion tv-lähetyksissä nähtiin ensimmäistä kertaa EM-kisojen kisastudio, jossa finaalia kommentoivat Pasi Rautiainen ja Jari Litmanen. Artikkelissa on kuunneltavissa loppuottelun tv-lähetyksen ääniraita.

Kommentit