Hyppää pääsisältöön

Jorma Kinnunen heitti olympiahopeaa

Jorma Kinnunen toi Suomen ainoan yleisurheilumitalin Meksikon olympialaisista vuonna 1968. "Äänekosken pikkujättiläinen" otti keihäskisassa hopeaa.

Kullan vei latvialainen Janis Lusis, joka hallitsi 1960-luvun lopun keihäsratoja yksinvaltiaan tavoin.

Kinnunen kiskaisi Lusiksen huikean voittoheiton jälkeen viimeisellään uuden Suomen ennätyksen 88.58 metriä. "Hatunnoston arvoinen suoritus", radion selostaja Paavo Noponen toteaa. Myös edellinen SE oli Kinnusen nimissä.

Jorma Kinnusesta tuli kakkossijallaan Suomen keihäänheiton olympiahistorian viides suomalainen hopeamitalisti.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto