Hyppää pääsisältöön

Naimisiin – suomalaisia häätapoja

Elävän arkiston koosteessa nähdään otteita Mirja Metsolan palkitusta dokumentista. Häiden valmisteluissa ja rituaaleissa kulkee mukana vanhojen talonpoikaishäiden juhlallisia ja hauskoja piirteitä.

Häätavat muuttuvat, perinteet säilyvät. Mirja Metsolan dokumentissa vuodelta 1997 seurataan kahden eri-ikäisen parin häävalmisteluja ja -juhlallisuuksia.

Kaupunkilaisnuoret Satu ja Antti järjestävät perinteikkäät häät kaikkine hienouksineen.

Maaseudulla asuvat Hilpi ja Jorma ovat yli 40-vuotiaita ja jo naimissa olleita, mutta haluavat silti juhlia prinsessahäitä.

Metsolan dokumentissa kohtaavat tieto, perinne ja nykyisyys. ”Dokumentin luontevuus on hämmästyttävää. Se säteilee elämänuskoa ja onnea eikä epilogi arkipäivästä sitä himmennä.”

Dokumenttiin sisältyy välähdyksiä Kalevala-seuran tuottamasta elokuvasta Häidenvietto Karjalan runomailla vuodelta 1921. Elokuvaharvinaisuus kertoo häistä Vienaan Suojärvellä, Laatokan pohjoispuolella. Välitekstit ovat lainauksia mm. Kalevalasta ja Kantelettaresta.

Tekijänoikeussyistä dokumentista voidaan esittää Elävässä arkistossa vain otteita.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Naimisiin - suomalaisia häätapoja -dokumentin palkinnot:
1998 Paulig Baltic Prize, Pärnun dokumenttifestivaali
2002 Urgrimuna-palkinto. Suomalais-ugrilainen TV-festivaali, Laulasmaa

Kalevalaseuran tuottama Häidenvietto Karjalan runomailla -elokuva entisöitiin vuonna 2006. DVD:llä karjalaisia häitä vietetään Armas Launiksen musiikin siivittämänä. Musiikin esittää kamariorkesteri Avanti! kapellimestarinaan Yrjö Hjelt.

Kommentit