Hyppää pääsisältöön

Wires ja Hietanen meloivat olympiavoittoon

Melojat Kurt Wires ja Yrjö Hietanen toivat Suomelle kaksi kultamitalia tiukoissa kajakkikaksikoiden kilpailuissa Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Tietolaatikko

Yrjö Hietanen kuoli 83-vuotiaana 26.3.2011.

Wires ja Hietanen ottivat kultaa kajakkikaksikkojen 1000 ja 10 000 metrin matkoilla. Kumpikin voitto jäi täpärälle.

Suomalaismitalit eivät vielä 1950-luvulla olleet harvinaisuuksia, vaan niitä pidettiin asiaankuuluvina kisatuliaisina. Siviilielämässä voitolla ei kuitenkaan ollut erityisempää merkitystä, Yrjö Hietanen (1927-2011) kertoo.

Kurt Wires (1919-1992) saavutti jo Lontoon olympiakisoissa 1948 hopeaa kajakkiyksikköjen 10 000 metrillä. Noihin aikoihin melojien talviharjoittelu sujui hiihdon merkeissä.

Vuonna 1982 tehdyssä haastattelussa Hietanen tunnustaa tuolloisten juniorienkin harjoittelevan saman verran kuin kultamitalistit 50-luvulla.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto