Hyppää pääsisältöön

Wires ja Hietanen meloivat olympiavoittoon

Melojat Kurt Wires ja Yrjö Hietanen toivat Suomelle kaksi kultamitalia tiukoissa kajakkikaksikoiden kilpailuissa Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Tietolaatikko

Yrjö Hietanen kuoli 83-vuotiaana 26.3.2011.

Wires ja Hietanen ottivat kultaa kajakkikaksikkojen 1000 ja 10 000 metrin matkoilla. Kumpikin voitto jäi täpärälle.

Suomalaismitalit eivät vielä 1950-luvulla olleet harvinaisuuksia, vaan niitä pidettiin asiaankuuluvina kisatuliaisina. Siviilielämässä voitolla ei kuitenkaan ollut erityisempää merkitystä, Yrjö Hietanen (1927-2011) kertoo.

Kurt Wires (1919-1992) saavutti jo Lontoon olympiakisoissa 1948 hopeaa kajakkiyksikköjen 10 000 metrillä. Noihin aikoihin melojien talviharjoittelu sujui hiihdon merkeissä.

Vuonna 1982 tehdyssä haastattelussa Hietanen tunnustaa tuolloisten juniorienkin harjoittelevan saman verran kuin kultamitalistit 50-luvulla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto