Hyppää pääsisältöön

Wires ja Hietanen meloivat olympiavoittoon

Melojat Kurt Wires ja Yrjö Hietanen toivat Suomelle kaksi kultamitalia tiukoissa kajakkikaksikoiden kilpailuissa Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Tietolaatikko

Yrjö Hietanen kuoli 83-vuotiaana 26.3.2011.

Wires ja Hietanen ottivat kultaa kajakkikaksikkojen 1000 ja 10 000 metrin matkoilla. Kumpikin voitto jäi täpärälle.

Suomalaismitalit eivät vielä 1950-luvulla olleet harvinaisuuksia, vaan niitä pidettiin asiaankuuluvina kisatuliaisina. Siviilielämässä voitolla ei kuitenkaan ollut erityisempää merkitystä, Yrjö Hietanen (1927-2011) kertoo.

Kurt Wires (1919-1992) saavutti jo Lontoon olympiakisoissa 1948 hopeaa kajakkiyksikköjen 10 000 metrillä. Noihin aikoihin melojien talviharjoittelu sujui hiihdon merkeissä.

Vuonna 1982 tehdyssä haastattelussa Hietanen tunnustaa tuolloisten juniorienkin harjoittelevan saman verran kuin kultamitalistit 50-luvulla.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto