Hyppää pääsisältöön

Wires ja Hietanen meloivat olympiavoittoon

Melojat Kurt Wires ja Yrjö Hietanen toivat Suomelle kaksi kultamitalia tiukoissa kajakkikaksikoiden kilpailuissa Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Tietolaatikko

Yrjö Hietanen kuoli 83-vuotiaana 26.3.2011.

Wires ja Hietanen ottivat kultaa kajakkikaksikkojen 1000 ja 10 000 metrin matkoilla. Kumpikin voitto jäi täpärälle.

Suomalaismitalit eivät vielä 1950-luvulla olleet harvinaisuuksia, vaan niitä pidettiin asiaankuuluvina kisatuliaisina. Siviilielämässä voitolla ei kuitenkaan ollut erityisempää merkitystä, Yrjö Hietanen (1927-2011) kertoo.

Kurt Wires (1919-1992) saavutti jo Lontoon olympiakisoissa 1948 hopeaa kajakkiyksikköjen 10 000 metrillä. Noihin aikoihin melojien talviharjoittelu sujui hiihdon merkeissä.

Vuonna 1982 tehdyssä haastattelussa Hietanen tunnustaa tuolloisten juniorienkin harjoittelevan saman verran kuin kultamitalistit 50-luvulla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto