Hyppää pääsisältöön

Hovimäen aikaan - Viapori

Magdalena af Hällström Suomenlinnan Ehrensvärd-museosta kertoo, millainen keskus Suomenlinna oli 1800-luvun alussa.

Hovimäki-sarjan yhteydessä esitetyn ohjelman nimi on Viapori - kaupunki kaupungissa, mikä kuvaa hyvin saaren keskeistä asemaa 1700-ja 1800-luvun alun Suomessa. Viaporissa asui Suomen keskuksista toiseksi eniten asukkaita, vain pääkaupunki Turku oli isompi.

Viaporissa asui 1800-luvun alkupuolella 4 000 ihmistä, kun 2000-luvulla väkiluku on noin tuhat.

Merilinnoituksen rakentaminen alkoi 1748 linnoitusupseeri Augustin Ehrensvärdin alaisuudessa. Maailman suurimpiin merilinnoituksiin kuuluva Suomenlinna oli keskeinen osa Ruotsin itäistä puolustusta 1700-luvulla ja Venäjän vallan aikana puolestaan tärkeä Pietarin turvallisuuden varmistaja.

Af Hälström kertoo Suomenlinnan vuokrakasarmeista, palveluista ja ongelmista kuten lääkepulasta ja suuresta kuolleisuudesta.

Teksti: Paavo Rytsä