Hyppää pääsisältöön

Jutta Urpilainen SDP:n puheenjohtajaksi

Jutta Urpilainen on valittu sosiaalidemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi. Hän päihitti puheenjohtajavaalin toisella kierroksella selvin numeroin Erkki Tuomiojan.

Tietolaatikko

Jutta Pauliina Urpilainen

- syntynyt Lapualla 4.8.1975,

- nykyinen kotikunta Kokkola,

- ammatti luokanopettaja, koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri (2002, Jyväskylän yliopisto),

- kansanedustaja vuodesta 2003 (Vaasan vaalipiiri),

- SDP:n eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja vuodesta 2007.

Urpilaisen valinta oli historiallinen hetki SDP:lle. Hän on puolueen ensimmäinen naispuheenjohtaja. Puheenjohtajuuden lisäksi Urpilaisesta tulee myös SDP:n pääministeriehdokas.

Elokuussa 1975 Lapualla syntynyt Urpilainen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003.

A-Talkin keskusteluohjelmassa helmikuussa 2008 Urpilainen lupasi, että jos hänet valitaan, niin sekä SDP:n poliittinen sisältö että toimintatapa muuttuvat. Ohjelmassa haastatellaan myös kirjailija Jari Tervoa, joka ennustaa, että SDP:n seuraava puheenjohtaja on nainen.

Urpilainen sai vaalin toisella kierroksella 218 ääntä. Vaalin hävinnyt Erkki Tuomioja sai 132 ääntä. Ääniä annettiin 350.

Toiselta kierrokselta putosivat Tarja Filatov, 63 ääntä, Miapetra Kumpula-Natri, 44 ääntä ja Ilkka Kantola, kahdeksan ääntä.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto