Hyppää pääsisältöön

Kalliomäki kurkotti olympiahopealle

Antti Kalliomäki toi Suomelle kaikkien aikojen kolmannen seiväsmitalin Montrealin kesäolympialaisista vuonna 1976.

Tietolaatikko

Suomen seiväsmiesten ensimmäisen olympiamitalin sai Erkki Kataja hopeahypyllään Lontoossa 1948. Eeles Landström sijoittui pronssille Roomassa 1960.

Montrealin seiväskisan voitti Tadeusz Slusarski tuloksella 550. Kalliomäki ylitti riman väpättäessä saman korkeuden, samoin USA:n David Roberts.

555 cm:sta yritti vielä viisi miestä, mutta kaikki epäonnistuivat. Roberts jätti tämän korkeuden väliin ja yritti suoraan 560 cm:ä, josta ei kuitenkaan selviytynyt.

Olympiahopea jäi Kalliomäen parhaaksi urheilusaavutukseksi. Aktiiviuransa jälkeen hän siirtyi politiikkaan. Hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 1983 ja eri ministeritehtävissä vuosina 1995-1999 ja 2003-2007.

Levollisen oloinen, kylmäpäisenä pidetty hyppääjä oli "sisältä täyttä tulta ja tappuraa", arvioi urheilutoimittaja Urho Salo oheisessa videossa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto