Hyppää pääsisältöön

Kymmenellä pennillä siirappia

Vappu on unohtelevainen pikkutyttö. Saattaakseen tyttärensä kuuliaisemmaksi antaa äiti hänelle kasvatusmielessä pienen tehtävän.

Tietolaatikko

Kirjalija Teuvo Pakkala (1862-1925) lasketaan 1880-1890-lukujen realisteihin ja häntä on usein kutsuttu myös naturalistiksi.
Karun ja köyhän lapsuuden kokenut Pakkala teki monipuolisen uran kirjailijana, lehtimiehenä ja kääntäjänä.
Minna Canthin ohella häntä on myös kutsuttu suomalaisen kirjallisuuden ensimmäiseksi merkittäväksi kaupunkirealistiksi. Pakkala tunnetaan etenkin lastenkuvauksistaan.

"Mikähän tuossa meidän Vapussa on vikana, kun unohtaa kaiken. Lähetti hänet mille asialle tahansa niin aina unohtaa", äiti ihmettelee.

Jotta tyttö oppisi painamaan asiat paremmin mieleensä, antaa äiti hänelle tehtävän, jonka laimintyönnistä seuraisi se tavanomainen pelote.

"Mene ostamaan kymmenellä pennillä siirappia. Ellet muista, niin tuo palatessasi itse vitsat", hän sanoo.

Vappu painaa tehtävän mieleensä visusti. Kauppareissulla hän kohtaa joukon houkutuksia, mutta ohittaa ne päättäväisesti. Kaupalle vihdoin saavuttuaan hänen ajatuksensa alkavat kuitenkin lentää.

Yllättävän loppuratkaisun ansiosta ihme tapahtuu, ja Vappu muistaa vastedes kaikki tehtävänsä leikiten.

Dramatisointi perustuu Teuvo Pakkalan vuonna 1895 julkaisemaan novelliin "Ihme ja kumma". Filmin pääosassa nähdään Kirsi Järvinen, musiikin on säveltänyt Jorma Panula.

Teksti: Petra Himberg