Hyppää pääsisältöön

Rechardt luovi olympiakullan

Esko Rechardt purjehti Suomelle lajinsa ensimmäisen olympiakullan Moskovan kisoissa 1980. Itse kisa käytiin liki kotivesillä Tallinnan edustalla.

Tietolaatikko

Helsinkiläinen diplomi-insinööri Esko "Rekku" Rechardt (s. 1958) saavutti olympiakullan lisäksi Finnjollissa Pohjoismaiden mestaruuspurjehduksessa pronssia 1983 sekä viisi Suomen mestaruutta vuosina 1979-1984. Laser-luokassa hän sai PM-kultaa 1976 ja nuorten MM-hopeaa 1975.
Los Angelesin kisoissa 1984 Rechardt oli 14. Soulissa 1988 Suomea edusti Finnjollissa hänen veljensä Lauri, joka sijoittui yhdeksänneksi.

Finnjolla-sarjassa purjehtinut Rechardt lähti viikon kestäneeseen kisaan rauhallisesti, vailla ennakkosuosikin paineita. Saman kesän MM-kisoissa hän oli sijoittunut vasta 16:nneksi ja EM-kisoissakin hän oli ylittänyt maaliviivan vasta 13:ntena.

Boikotin vuoksi purjehduksesta puuttuivat mm. USA:n ja Britannian edustajat. Siitä huolimatta edellisen kisan voittaja, hopeamitalisti, neljäs, viides ja kuudes olivat kisassa mukana.

— Lähdin tavoittelemaan kuudetta sijaa, Rechardt sanookin Turun Sanomien haastattelussa 18 vuotta myöhemmin.

Tallinnan vesillä Rechardt oli ensimmäisessä osakilpailussa neljäs ja voitti toisen. Kolmannessa kisassa hän voitti mutta neljännessä hänet hylättiin väistämisvirheen vuoksi. Viidennessä kisassa hän tuli kolmanneksi ja nousi jälleen yhteispisteissä johtoon.

Kuudennen kilpailun hän voitti ja sen myötä olympiakulta odotti enää varmistustaan. Viimeisessä kisassaan hän enää peesasi pahinta kilpakumppaniaan, Itavallan Wolfgang Mayrhoferia.

Artikkelin audioklipissä kuulemme Rechardtin ajatuksia heti voiton ratkettua. Tv-haastattelu on tehty puolisen vuotta myöhemmin.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto