Hyppää pääsisältöön

Rechardt luovi olympiakullan

Esko Rechardt purjehti Suomelle lajinsa ensimmäisen olympiakullan Moskovan kisoissa 1980. Itse kisa käytiin liki kotivesillä Tallinnan edustalla.

Tietolaatikko

Helsinkiläinen diplomi-insinööri Esko "Rekku" Rechardt (s. 1958) saavutti olympiakullan lisäksi Finnjollissa Pohjoismaiden mestaruuspurjehduksessa pronssia 1983 sekä viisi Suomen mestaruutta vuosina 1979-1984. Laser-luokassa hän sai PM-kultaa 1976 ja nuorten MM-hopeaa 1975.
Los Angelesin kisoissa 1984 Rechardt oli 14. Soulissa 1988 Suomea edusti Finnjollissa hänen veljensä Lauri, joka sijoittui yhdeksänneksi.

Finnjolla-sarjassa purjehtinut Rechardt lähti viikon kestäneeseen kisaan rauhallisesti, vailla ennakkosuosikin paineita. Saman kesän MM-kisoissa hän oli sijoittunut vasta 16:nneksi ja EM-kisoissakin hän oli ylittänyt maaliviivan vasta 13:ntena.

Boikotin vuoksi purjehduksesta puuttuivat mm. USA:n ja Britannian edustajat. Siitä huolimatta edellisen kisan voittaja, hopeamitalisti, neljäs, viides ja kuudes olivat kisassa mukana.

— Lähdin tavoittelemaan kuudetta sijaa, Rechardt sanookin Turun Sanomien haastattelussa 18 vuotta myöhemmin.

Tallinnan vesillä Rechardt oli ensimmäisessä osakilpailussa neljäs ja voitti toisen. Kolmannessa kisassa hän voitti mutta neljännessä hänet hylättiin väistämisvirheen vuoksi. Viidennessä kisassa hän tuli kolmanneksi ja nousi jälleen yhteispisteissä johtoon.

Kuudennen kilpailun hän voitti ja sen myötä olympiakulta odotti enää varmistustaan. Viimeisessä kisassaan hän enää peesasi pahinta kilpakumppaniaan, Itavallan Wolfgang Mayrhoferia.

Artikkelin audioklipissä kuulemme Rechardtin ajatuksia heti voiton ratkettua. Tv-haastattelu on tehty puolisen vuotta myöhemmin.

Teksti: Petra Himberg