Hyppää pääsisältöön

Kolehmainen meloi kajakkikultaa

Mikko Kolehmainen toi Suomelle ensimmäisen melontavoiton 40 vuoteen Barcelonan olympialaisista 1992. Mikkelin torilla juhlittiin väkivahvaa viuhtojaa.

Tietolaatikko

Mikko Kolehmainen saavutti 500 metrin maailmanmestaruduen Kööpenhaminassa 1993.

Kajakkiyksikköjen 500 metrin kiihkeässä kilpailussa melat vispasivat vettä "kuin Mississippin siipirattaat", radioselostaja Jukka Pelkonen toteaa.

Puolivälissä matkaa Kolehmainen oli vielä seitsemäntenä, mutta puristi loppumatkalla lujaa muiden ohi. Tuloksen jo selvittyä muille sankari itse vielä kyseli, miten kisassa oikein kävi.

Valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen tiivistää suomalaisten tunnelmat saapuessaan onnittelemaan Kolehmaista: "Perkele poika, minkä teit!"

Kolehmaisen kultamitali oli Suomen ainoa kulta Barcelonan kisoissa. Toiseksi matkalla sijoittui Unkarin Zsolt Gyulay, ja pronssia sai Norjan Knut Holmann.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto