Hyppää pääsisältöön

Marko pudotti haulikolla hopeaa

Ensimmäinen suomalainen sai olympiamitalin skeet-ammunnassa, kun 28-vuotias Marko Kemppainen otti hopeaa Ateenan kesäkisojen kiduttavassa finaalissa 2004.

Kemppaisen kilpakumppanina skeetin loppuottelussa oli Italian kokenut arvokisaaja Andrea Benelli. Suomalainen oli olympialaisissa ensi kertaa.

Ammunta oli Suomessa yleisömäärältään marginaalinen laji, mutta sen olympiafinaali tarjosi suomalaiskatsojille ja -kuuntelijoille harvinaisen huikean jännitysnäytelmän.

Ensimmäisellä kierroksella molemmat pudottavat kiekkonsa virheettömästi. Toisen kierroksen avannut Kemppainen missaa toisen kiekon, ja Benellin odotetaan jo ratkaisevan pelin.

Mutta myös italialainen ampuu ohi, ja jännitys tihentyy. Kemppainen laukaisee kolmannensa, mutta hänelle osuu virheellinen kiekkopari, eikä suoritusta hyväksytä. Uusinnassa hän missaa toisen kiekon kohtalokkaasti.

Benellille on katettu kultapöytä, ja hän osuukin molempiin kiekkoihin varmasti. Italialainen kirmaa juoksuun ampumapaikan ympäri.

Mutta myös hopealle jäänyttä Marko Kemppaista juhlittiin. "Omaa tyhmyyttä, jos ei ymmärrä ottaa kun kaveri tyrkyttää mitalia", Kemppainen totesi tyynesti häviöstään.

Vuonna 1976 syntynyt suomussalmelainen ampuja on kova metsämies, joka keskittyy kilpailuihin kuuntelemalla Metallicaa ja Nightwishiä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto