Hyppää pääsisältöön

Tomi Poikolainen jännitti kultamitalin arvoisesti

Jousiampuja Tomi Poikolainen teki suomalaista olympiahistoriaa sekä lajinsa että ikänsä puolesta: lajin ensimmäinen suomalainen olympiavoittaja oli kautta aikain nuorin kultamitalistimme kesälajeissa.

Tietolaatikko

Helsinkiläinen Tomi Poikolainen (s. 1961) osallistui kaikkiaan viisiin olympialaisiin 1980-1996. Barcelonassa hän oli mukana voittamassa Suomelle hopeaa joukkuekilpailussa.

Poikolainen on siviiliammatiltaan palomies.

Poikolainen ampui olympiamitalinsa vain 18-vuotiaana. Itse mitalitaisto käytiin Moskovassa vesisateessa.

Ennen viimeistä matkaa pidettiin kisassa tunnin tauko. Poikolainen roikkui 5—6 pisteen päässä venäläisestä Boris Isašenkosta. Kun kilpailu jatkui ja vain 12 nuolta oli ampumatta, ero oli vain 4 pistettä. Silloin alkoi myrskytuuli sade, joka sekoitti monien pasmat, myös johdossa olleen Isašenkon.

"Mulla nousi fiilis heti kun se vesisade tuli. Oli aivan mahtavaa ampua siinä sateessa. Yleensäkään mun tuloksiin ei paljon vaikuta, onko vesisade vai aurinko", Poikolainen totesi tv-haastattelussa puolisen vuotta kisan jälkeen.

Kun kuusi nuolta oli ampumatta, nuori suomalainen meni kahden pisteen johtoon. "Se vesisade ratkaisi oikeastaan koko homman."

Oheisissa audioklipeissä kuullaan Erkki Kumpusen selostus Moskovan kisapaikalta sekä voittajan tunnelmia heti kisan jälkeen.

Kuvaoikeussyistä emme valitettavasti voi näyttää materiaalia itse kisapaikalta.

Teksti: Petra Himberg & Jukka Lindfors

Kommentit