Hyppää pääsisältöön

Viimeiset siemenperunat -sarja kertoo pientilallisen kostosta pankille lama-Suomessa

Aarno Sulkanen, Kai Lehtinen ja Olavi Ahonen Viimeiset siemenperunat -tv-sarjan kuvauksissa vuonna 1993
Aarno Sulkanen, Kai Lehtinen ja Olavi Ahonen tv-sarjan kuvauksissa vuonna 1993. Aarno Sulkanen, Kai Lehtinen ja Olavi Ahonen Viimeiset siemenperunat -tv-sarjan kuvauksissa vuonna 1993 Kuva: Matti Sulanto / Yle Kuvapalvelu Aarno Sulkanen,Kai Lehtinen,Olavi Ahonen,Viimeiset siemenperunat,1993

Huijarit, ketkut ja koplarit varokaa, köyhien kosto on kamala. 1990-luvun alussa tehty tv-sarja kertoo pientilallisen taistosta pankkiherroja vastaan.

Viimeiset siemenperunat -sarjan kaikki jaksot on julkaistu Yle Areenaan 11.1.2018 katsottavaksi vuodeksi. Sarja on osa Toivottujen arkistodraamojen julkaisua.

Viimeiset siemenperunat (1993) kertoo pientilallisesta, jonka pankkilaina irtisanotaan yllättäen. Onkohan pankkitirehtöörien mielessä epärehellisiä ajatuksia?

Draaman taistelupari, Kari Sorvalin esittämä pankinjohtaja Stenberg ja Kai Lehtisen esittämä Huuskosen poika tavoittelevat samaa naista ja pientilaa.

Pankinjohtajan siloiteltu elämä kätkee rosoisen perhetaustan, jossa punkkaripoika ja alkoholistivaimo pyritään pitämään mahdollisimman piilossa.

Myöskään pientilallis-romukauppiaina toimivilla Huuskosilla ei ole pelkästään puhtaita jauhoja pussissaan. Mutta kuka on suurin roisto ja kuka saa itselleen Pirkko Hämäläisen näyttelemän kauniin Anitan?

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Jussi Wahlgren ja Tapio Piirainen sekä tuottanut Ere Kokkonen. Piirainen on myös ohjannut sarjan.

Viimeiset simenperunat -sarjan tekijät:

Rooleissa:
Olavi Ahonen (isä Huuskonen)
Susanna Haavisto (Solveig Stenberg)
Pirkko Hämäläinen (Anita Järvinen)
Petteri Kaukoranta (Kari Stenberg)
Jyrki Kovaleff (Karttunen)
Kaija Kärkinen (Tiina)
Jussi Lampi (mies ravintolassa)
Aino Lehtimäki (äiti Huuskonen)
Kai Lehtinen (poika Huuskonen)
Eeva Litmanen (Rauhamaa)
Markku Maalismaa (Pönkänen)
Tuula Nyman (nainen rappukäytävässä)
Jukka Sipilä (Mokkila)
Kari Sorvali (Stenberg)
Aarno Sulkanen (Tenhunen)
Jari Pehkonen (Tuupanen)
Eira Soriola (Askola)
Olli Ikonen (poliisi Tittonen)
Kirsi Kannas, (flamenco -tanssija)
Risto Kaskilahti (Kuupakka)
Jukka Kärkkäinen (poliisi Hinkkanen)
Tapio Liinoja (Komulainen)
Raul Mannola (Flamenco -kitaristi)
Juan Antonio Muro ja Ilmari Hytönen (kitaristit)
Jarmo Mäkinen (Manolo)

Käsikirjoittajat: Jussi Wahlgren ja Tapio Piirainen
Ohjaaja: Tapio Piirainen
Musiikki: Markku Rinta-Pollari.

Otteita Viimeiset siemenperunat -sarjasta:

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto