Hyppää pääsisältöön

Vuoden 2008 Millennium-teknologiapalkinto

Tekniikan akatemia -säätiön myöntämä maailman suurin teknologiapalkinto myönnettiin 11.6.2008 professori Robert Langerille innovaatioista lääkeaineiden annostelemiseksi ja keinokudosten kasvattamiseksi.

Millenium-palkinto myönnetään elämänlaatua parantaville ja kestävää kehitystä tukeville innovaatioille.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ojensi professori Robert Langerille 800 000 euron arvoisen pääpalkinnon ja Millennium-palkintoesine Huipun Finlandia-talossa 11.6.2008 järjestetyssä palkinnonjakotilaisuudessa.

Säädellyn lääkeannostelun ja keinokudostekniikan isänä tunnettua Robert Langeria pidetään yhtenä tuotteliaimmista keksijöistä lääketieteen historiassa. Hänen johtamansa MIT:n tutkimusyksikkö on maailman suurin lääketieteellisen tekniikan laboratorio.

Muut vuoden 2008 Millennium-voittajat palkittiin seremoniassa 115 000 euron kunnianosoituksilla ja Millennium-palkintoesineillä.

Alec Jeffreysin kehittämä DNA-sormenjälkitekniikka on mullistanut rikosteknisen tutkimuksen ja menetelmät sukulaisuussuhteiden toteamiseksi.

Andrew Viterbin kehittämää Viterbi-algoritmia käytetään langattomien viestintävälineiden virheenkorjausmenetelmänä esimerkiksi matkapuhelimissa.

Neljäs voittaja-innovaatio on Emmanuel Desurviren, Randy Gilesin ja David Paynen kehittämä valokaapeliverkon optinen vahvistin, joka on moninkertaistanut globaalin tietoverkon välityskyvyn.

(Radion tiedeuutiset, Millenium-säätiö)

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto