Hyppää pääsisältöön

Härkönen heitti Losissa keihäskultaa

Arto Härkönen palautti keihäskullan Suomeen suomalaisittain historiallisella Los Angelesin stadionilla. 52 vuotta aiemmin samalla kentällä oli juhlittu keihään kolmoisvoittoa Suomeen.

Tietolaatikko

Härkönen (s. 1959) voitti olympiakullan lisäksi Suomen mestaruuden 1982 sekä mm. IAAF:n Kultainen keihäs -kisan 1979. Olympiavoiton jälkeen hän tuli uskoon ja toimii nykyään evankelistana.

Itäblokin boikotin ansiosta Härkösen pahimmat vastustajat puuttuivat pelistä.

Voitto Ison-Britannian David Ottleystä ratkesi kuitenkin jo neljännellä heitolla. Kun kukaan muukaan ei enää pystynyt parempaan, vei Härkönen kultaisen mitalin tuloksella 86,76. Viidennen heittonsa hän astui yli.

Artikkelin audioklipeissä kuulemme selostuksen keihäsfinaalin huippuhetkistä sekä Härkösen haastattelun. Videossa kuulemme hänen ajatuksiaan joukkueen palattua Suomeen.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto