Hyppää pääsisältöön

Hiekkakuningas kuvasi yhden menehtymistä ja toisen menestymistä

Työttömyys ajaa pienviljelijä Algoth Mäen Jämsänkoskelta soranajoon "Hiekkakuningas" Hurmeelle. Elannon saanti soran kuskaamisesta on kuitenkin lähes mahdotonta. Hiekkakuningas-tv-elokuva kuvaa kuskin velkataakkaa ja raskaita päiviä soraurakoitsijan painaessa päälle.

Henri Kapulaisen käsikirjoittama tv-näytelmä vuodelta 1972 on kertomus erään ihmisen menestymisestä ja toisen menehtymisestä. Nimihenkilö "Hiekkakuningas" ottaa työntekijöittensä joukkoon kuorma-autonkuljettajan, joka menettää toimeentulonsa yrittäessään pysyä kovassa työtahdissa.

Jotta soran ajo kannattaisi, joutuu autoilija kuljettamaan ylikuormaa ja tekemään ylipitkää päivää. Sorayrittäjä ei ylikuormasta kärsi vaan tilille joutuu autoilija.

Tämän saa karvaasti kokea myös autoilija Algoth Mäki. Samalla kun Mäki ajautuu syöksykierteeseen sorayrittäjä porskuttaa politiikan kärkipaikalle.

"Hiekkakuningas" Hurme ei kaihda likaisiakaan keinoja saavuttaakseen päämääränsä. Hän on valmis lahjomaan sekä poliitikot että lehdistön.

Tv-elokuvan on ohjannut Jukka Sipilä. Elokuvan pohjana ovat tositapaukset eduskuntaankin päätyneestä Tuusulan sorakeisarista ja velkayrittäjyydestä 1960-luvulla.

Rooleissa nähdään mm. Paavo Pentikäinen, Matti Oravisto, Anja Pohjola, Leena Uotila, Tarja-Tuulikki Tarsala, Kauko Laurikainen ja Kalevi Kahra.

Hiekkakuningas palkittiin kunniamaininnalla Prahan tv-festivaaleilla 1973.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto