Hyppää pääsisältöön

Hiekkakuningas kuvasi yhden menehtymistä ja toisen menestymistä

Työttömyys ajaa pienviljelijä Algoth Mäen Jämsänkoskelta soranajoon "Hiekkakuningas" Hurmeelle. Elannon saanti soran kuskaamisesta on kuitenkin lähes mahdotonta. Hiekkakuningas-tv-elokuva kuvaa kuskin velkataakkaa ja raskaita päiviä soraurakoitsijan painaessa päälle.

Hiekkakuningas on katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

Henri Kapulaisen käsikirjoittama tv-näytelmä vuodelta 1972 on kertomus erään ihmisen menestymisestä ja toisen menehtymisestä. Nimihenkilö "Hiekkakuningas" ottaa työntekijöittensä joukkoon kuorma-autonkuljettajan, joka menettää toimeentulonsa yrittäessään pysyä kovassa työtahdissa.

Jotta soran ajo kannattaisi, joutuu autoilija kuljettamaan ylikuormaa ja tekemään ylipitkää päivää. Sorayrittäjä ei ylikuormasta kärsi vaan tilille joutuu autoilija.

Tämän saa karvaasti kokea myös autoilija Algoth Mäki. Samalla kun Mäki ajautuu syöksykierteeseen sorayrittäjä porskuttaa politiikan kärkipaikalle.

"Hiekkakuningas" Hurme ei kaihda likaisiakaan keinoja saavuttaakseen päämääränsä. Hän on valmis lahjomaan sekä poliitikot että lehdistön.

Tv-elokuvan on ohjannut Jukka Sipilä. Elokuvan pohjana ovat tositapaukset eduskuntaankin päätyneestä Tuusulan sorakeisarista ja velkayrittäjyydestä 1960-luvulla.

Rooleissa nähdään mm. Paavo Pentikäinen, Matti Oravisto, Anja Pohjola, Leena Uotila, Tarja-Tuulikki Tarsala, Kauko Laurikainen ja Kalevi Kahra.

Hiekkakuningas palkittiin kunniamaininnalla Prahan tv-festivaaleilla 1973.

Kommentit