Hyppää pääsisältöön

Tiainen moukaroi kullan Losissa

Uukuniemeläinen poliisi näki tilaisuutensa tulleen ja teki sen, mitä suomalaiset häneltä odottivatkin: ensimmäinen moukarinheiton olympiakulta tuli vihdoin Suomeen. Teko odottaa edelleen uusijaansa.

Tietolaatikko

Juha Tiainen (1955-2003) on ainoa suomalainen moukarinheiton olympiavoittaja ja ensimmäinen 80 metrin ylittäjä.

Olympiakullan lisäksi Tiainen voitti seitsemän Suomen mestaruutta vuosina 1977-1990. Urheilu-uransa jälkeen hän toimi moukarinheiton valmentajana. Siviiliammatiltaan hän oli poliisi.

Itäblokin boikotin vuoksi kolme tilastokärkinimeä Tiaisen edeltä uupuivat kisoista. Tie olympiakultaan Tiaiselle oli auki ja finaalissa hän kukisti Länsi-Saksan Karl-Hans Riehmin kymmenellä sentillä.

Artikkelin audioklipeissäkuulemme selostuksen mitaliheitosta Los Angelesin moukarikisan ratkaisun hetkillä 1984 sekä voittajan tunnelmia heti voiton jälkeen. Langan päähän saatiin myös mitalimiehen isä Pentti Tiainen.

Toisessa videossa Tiainen vastailee toimittajien kysymyksiin kisajoukkueen paluujuhlissa Helsinki-Vantaalla.

Teksti: Petra Himberg ja Janne Leppänen

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto