Hyppää pääsisältöön

Miesten koulu

Vuonna 1980 valmistunut tv-näytelmä kertoo pienen Veikon ensiaskeleista mieheksi kasvamisen mutkikkaalla tiellä.

Tietolaatikko

Ammattinäyttelijöiden lisäksi ohjelmassa on mukana Espoon Nipperin koulun ensimmäisen luokan oppilaita vuodelta 1980.

Veikon aloittaessa koulun, kertoo isä pojan lapsuuden olevan loppu. Isä tähdentää, että Veikon on nyt aika aloittaa miesten koulu. Äiti ei ole asiasta aivan samaa mieltä.

Isä yrittää opettaa pojalle jääkiekkoa ja muita miehisiä taitoja, mutta Veikko on kiinnostunut enemmän piirtämisestä ja kaikenlaisesta taiteellisesta. Hänellä on myös oma mielikuvitusmaalimansa, johon hän helposti uppoutuu.

Veikolla on ikätoveriensa lisäksi salaperäinen ystävä, metsän siimeksessä asuva taiteilija, joka on opettanut pojalle vilkkaan mielikuvituksen ja unelmoimisen taidon.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto