Hyppää pääsisältöön

Asa ja Jätkäjätkät

Suomi-rapin kapinallinen Asa esiintyi Jätkäjätkineen vuonna 2008 Provinssirockin X-Stagella ja Amnestyn Asenne Esiin -konsertissa kulttuuriareena Gloriassa 2010.

Tietolaatikko

Sanat ei tehnyt tätä laulua: Pailos, Rasmus (säv). Josafat, Joska (säv). Asa /pseud (san).

Vaaranmaa: Asa ja Jätkäjätkät (säv, san, sov).

Artikkelin ensimmäisenä videona on kappale "Sanat ei tehnyt tätä laulua", joka löytyy vuonna 2008 ilmestyneeltä levyltä Loppuasukas. Laulussa protestoidaan mm. sotaa ja ympäristön tilaa.

Laulun säveltäjät ovat Rasmus Pailos ja Joska Josafat ja sanoittaja Asa itse. Omaperäisessä rap-laulussa on aimo annos suomalaiselle musiikille tyypillistä slaavilaista haikeutta.

Asa (oik. Matti Salo, s. 1980) tuli tunnetuksi Avain-nimimerkillä 2000-luvun alussa. Asan sanoitukset ovat poliittisesti kantaa ottavia ja vasemmistolaisia.

Asan kolmas pitkäsoitto Loppuasukas voitti vuoden 2008 Teosto-palkinnon. Palkintoraadin mukaan Asa ja muut levyn tekijät rikkoivat rohkeasti kotimaisen hiphopin konventioita ja pohtivat rohkeasti maailman tilaa ja tulevaisuutta.

"Vaaranmaa"-kappale löytyy vuoden 2006 Terveisiä kaaoksesta-levyltä.

Teksti: Paavo Rytsä - Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto