Hyppää pääsisältöön

Tapani Kansa: Akselin ja Elinan häävalssi

Suomalaisista häävalsseista suosituimpia on Täällä Pohjantähden alla -elokuvan Akselin ja Elinan häävalssi.

Täällä Pohjantähden alla -elokuva valmistui vuonna 1968, ja sen kävi katsomassa elokuvateattereissa yli miljoona ihmistä.

Elokuvan musiikin kuten myös Akselin ja Elinan häävalssin on säveltänyt ja sanoittanut Heikki Aaltoila.

Täällä Pohjantähden alla kuvaa Suomen 1800- ja 1900-luvun historiaa torpparien näkökulmasta. Väinö Linnan romaanitrilogia oli ensimmäinen laajempi käsittely sisällissodasta punaisten kannalta.

Akselin ja Elinan häävalssista ei ole kuitenkaan muodostunut poliittisesti värittynyttä laulua, vaan sen nöyryys ja kiitollisuus ovat koko suomalaisen kulttuurin peruskiviä.

Tapani Kansan lisäksi Akselin ja Elinan häävalssin tulkitsijana tunnettiin mm. Erkki Junkkarinen.

Kansan esitys on Sävelsuora-ohjelmasta, jonka puitteissa Yleisradion viihdetoimitus vieraili Tallinnassa. Orkesterina on Eestin TV:n ja radion sinfoniaorkesteri johtajanaan Risto Hiltunen.

Vuosina 1982-1987 kokoonpannut ystävyyskonsertit järjestettiin vuoroin Suomessa, vuoroin Neuvosto-Virossa. Ohessa viulisti Kari Luukkonen esittää kappaleen Woman in Love ensimmäisessä konsertissä vuonna 1982.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto