Hyppää pääsisältöön

Tapani Kansa: Akselin ja Elinan häävalssi

Suomalaisista häävalsseista suosituimpia on Täällä Pohjantähden alla -elokuvan Akselin ja Elinan häävalssi.

Täällä Pohjantähden alla -elokuva valmistui vuonna 1968, ja sen kävi katsomassa elokuvateattereissa yli miljoona ihmistä.

Elokuvan musiikin kuten myös Akselin ja Elinan häävalssin on säveltänyt ja sanoittanut Heikki Aaltoila.

Täällä Pohjantähden alla kuvaa Suomen 1800- ja 1900-luvun historiaa torpparien näkökulmasta. Väinö Linnan romaanitrilogia oli ensimmäinen laajempi käsittely sisällissodasta punaisten kannalta.

Akselin ja Elinan häävalssista ei ole kuitenkaan muodostunut poliittisesti värittynyttä laulua, vaan sen nöyryys ja kiitollisuus ovat koko suomalaisen kulttuurin peruskiviä.

Tapani Kansan lisäksi Akselin ja Elinan häävalssin tulkitsijana tunnettiin mm. Erkki Junkkarinen.

Kansan esitys on Sävelsuora-ohjelmasta, jonka puitteissa Yleisradion viihdetoimitus vieraili Tallinnassa. Orkesterina on Eestin TV:n ja radion sinfoniaorkesteri johtajanaan Risto Hiltunen.

Vuosina 1982-1987 kokoonpannut ystävyyskonsertit järjestettiin vuoroin Suomessa, vuoroin Neuvosto-Virossa. Ohessa viulisti Kari Luukkonen esittää kappaleen Woman in Love ensimmäisessä konsertissä vuonna 1982.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto