Hyppää pääsisältöön

Tukkijätkiä Viialassa

Vuonna 1948 valmistunut lyhytfilmi kertoo tukkilaisten työstä puuteollisuudestaan tunnetussa Viialassa ja muualla Suomessa.

Elokuva kertoo tukkilaisten vaativasta ja raskaasta työstä sekä pirkanmaalaisen Viialan teollisuuspitäjän miljööstä.

Tukkilaiskisoissa otettiin miehestä mittaa mm. soudussa, koskenlaskussa ja tukin päällä tasapainoilemisesta.

Tukinuiton tarkkailussa oli käytössä myös Sokol-lentokone, joka lenteli uittovesistöjen yllä. Filmin kuvauksen aikana koneessa olivat mukana toimitusjohtaja ja uittopäällikkö.

Filmissä nähdään välähdys myös toimitusjohtajan komeasta länsiautosta.

Viiala on kuulunut vuodesta 2007 alkaen Toijalan kanssa muodostettuun Akaan kaupunkiin. Kunta kärsi kaksi kovaa teollista takaiskua 1990- ja 2000-luvulla: nahkatehdas lopetettiin 1990-luvun puolivälissä ja vuonna 2004 UPM sulki vaneritehtaansa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto