Hyppää pääsisältöön

Kesämökki - suomalainen onnela

Kesämökki on suomalaisen pienoisvaltakunta. Mökillä suomalainen elää todellista, vapaata elämää. Eero Julkusen ja Mirja Metsolan dokumentti selvittelee kesämökkeilyn filosofiaa.

Miten kesämökillä eletään? Etsiikö kaupunkilaistunut suomalainen yhteyttä villiin luontoon, esi-isiinsä ja entisaikojen kulttuuriin?

Ohjelmassa haastatellaan mökkiläisiä Lopen Keritty-järven rannalla. Alueelle on noussut kesämökkejä ja huviloita 1950-luvulta lähtien.

Mukaan mahtuu monenlaista mökkiläistä, nuorta ja vanhaa, osa jo toisessa polvessa.

Pohdinnan aiheita ovat muun muassa tekemisen filosofia, paluu primitiiviseen sekä naisen ja miehen roolit kesämökillä.

Parasta mökillä on rauhallisuus ja vapaus. Työtä kuitenkin pitää tehdä. Mökillä pitää käydä kalassa, hakata halkoja, hoitaa puutarhaa, rakentaa uutta ja korjata vanhaa. ”Sitten on hyvä olla, kun voittaa itsensä tämmöisessä uurastuksessa.”

Vuonna 1990, kun tämä ohjelma valmistui, oli Suomessa kesämökkejä 350 000. Vuonna 2008 mökkejä oli lähes 480 000.

Otteita dokumentista

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto