Hyppää pääsisältöön

Kesämökki - suomalainen onnela

Kesämökki on suomalaisen pienoisvaltakunta. Mökillä suomalainen elää todellista, vapaata elämää. Eero Julkusen ja Mirja Metsolan dokumentti selvittelee kesämökkeilyn filosofiaa.

Miten kesämökillä eletään? Etsiikö kaupunkilaistunut suomalainen yhteyttä villiin luontoon, esi-isiinsä ja entisaikojen kulttuuriin?

Ohjelmassa haastatellaan mökkiläisiä Lopen Keritty-järven rannalla. Alueelle on noussut kesämökkejä ja huviloita 1950-luvulta lähtien.

Mukaan mahtuu monenlaista mökkiläistä, nuorta ja vanhaa, osa jo toisessa polvessa.

Pohdinnan aiheita ovat muun muassa tekemisen filosofia, paluu primitiiviseen sekä naisen ja miehen roolit kesämökillä.

Parasta mökillä on rauhallisuus ja vapaus. Työtä kuitenkin pitää tehdä. Mökillä pitää käydä kalassa, hakata halkoja, hoitaa puutarhaa, rakentaa uutta ja korjata vanhaa. ”Sitten on hyvä olla, kun voittaa itsensä tämmöisessä uurastuksessa.”

Vuonna 1990, kun tämä ohjelma valmistui, oli Suomessa kesämökkejä 350 000. Vuonna 2008 mökkejä oli lähes 480 000.

Otteita dokumentista

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto