Hyppää pääsisältöön

Kesämökki merkitsee monelle suomalaiselle onnelaa

Kesämökki on suomalaisen pienoisvaltakunta. Mökillä suomalainen elää todellista, vapaata elämää. Mirja Metsolan dokumentti selvitteli kesämökkeilyn filosofiaa vuonna 1990.

Miten kesämökillä eletään? Etsiikö kaupunkilaistunut suomalainen yhteyttä villiin luontoon, esi-isiinsä ja entisaikojen kulttuuriin? Mirja Metsolan vuonna 1990 ohjaamassa dokumentissa haastatellaan mökkiläisiä Lopen Keritty-järven rannalla. Alueelle on noussut kesämökkejä ja huviloita 1950-luvulta lähtien.

Mukaan mahtuu monenlaista mökkiläistä, nuorta ja vanhaa, osa jo toisessa polvessa. Pohdinnan aiheita ovat muun muassa tekemisen filosofia, paluu primitiiviseen sekä naisen ja miehen roolit kesämökillä.

Parasta mökillä on rauhallisuus ja vapaus. Työtä kuitenkin pitää tehdä. Mökillä pitää käydä kalassa, hakata halkoja, hoitaa puutarhaa, rakentaa uutta ja korjata vanhaa. ”Sitten on hyvä olla, kun voittaa itsensä tämmöisessä uurastuksessa.”

Vuonna 1990 Suomessa oli 350 000 kesämökkiä. Vuonna 2008 mökkejä oli lähes 480 000.

Otteita dokumentista

Keskustele