Hyppää pääsisältöön

Peräkamaripojat-sarja on komedia kuvitteellisen Kuusniemen poikamiehistä

Kuva ohjelmasta Peräkamaripojat
Kuva ohjelmasta Peräkamaripojat Kuva: Antero Tenhunen / Yle Peräkamaripojat

Salaliittoja, maakauppoja, rakkautta ja järvenrantoja. Kuusniemen maalaiskunnassa luonto on kaunista ja ihmiset leppoisia, mutta pinnan alla kuohuu. Maalaiskomediassa Peräkamarinpojat Kuusniemen poikamiesten rakkauselämää aiotaan kohentaa muun muassa tv-dokumentin avulla, mutta se tuo mukanaan myös huijarikaksikon kunnan rauhaa rikkomaan.

Peräkamaripojat on katsottavissa Areenassa heinäkuuhun 2019 asti.

Peräkamaripojat-sarjan on käsikirjoittanut Heikki Luoma ja ohjannut Jukka Mäkinen, ja se on kuvattu Pirkanmaalla vuosina 1997–2006. Peräkamaripojat on osa Yle TV2:n Maalaiskomedia-sarjaa, ja se esitettiin televisiossa ensi kerran kevättalvella 2001. Muut Maalaiskomedia-sarjan kokonaisuudet ovat Mooseksen perintö, Vain muutaman huijarin tähden sekä Turvetta ja timantteja.

Kuusniemen poikamiehiltä ei puutu kuin naisia. Paikallisessa hermokeskuksessa Turpeisen baarissa poikamiehet kokoontuvat huoltamoyrittäjä P.A. Turpeisen baariin televisioruudun ääreen katsomaan tähtitoimittaja Veera Kedon juontamaa ohjelmaa.


Naisen kaipuussa riutuvilla miehillä on muitakin murheita. Itsenäistyminen vahvan äidin varjosta vaatii monenlaisia suunnitelmia.

Joillakin henkilökohtaiset ongelmat ovat toisinaan aivan konkreettisesti iholla.


Toimittaja Veera Keto haluaa tehdä dokumentin Kuusniemen poikamiehistä. Mukana tulevat myös (Matkalaukkukostaja) Auvo Sulonen ja Heimo Hujanen, joilla on suunnitelmia Oskari Fräntilän ja tämän äidin matkailutilan suhteen. Mutta niistä suunnitelmista on syytä puhua ilman todistajia.

Kaikilla muillakaan kuntaan saapuvilla ei ole puhtaita jauhoja pussissa. Kirkkoherra Matias Pohto ryhtyy selvittämään kanttorin sijaisen taustoja. Nuori nainen saa nopeasti hurmattua yhden paikkakunnan poikamiehistä.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto