Hyppää pääsisältöön

Maaria Eira, Rooma

Pääosassa oopperalaulaja Saskia D´Onofrio alias Maaria Eira. Mukana on myös professori Kari Suomalainen, joka esittää karimaisen kuvaelman sisarestaan Maariasta.

Tietolaatikko

Saskia Marjatta D´Onofrio os. Suomalainen alias Maaria Eira,
s. 23.10.1924, Helsinki – k. 19.6.1999, Rooma.

Jo 17-vuotiaana ensimmäiset oopperaroolinsa Suomessa tehnyt Maaria Eira opiskeli Tukholman Kuninkaallisen oopperan stipendiaattina 1948 -1950.

Oopperalaulaja Beniamino Giglin opastamana Eira muutti Italiaan vuonna 1950. Roomassa hän opiskeli mm. sopraano Toti Dal Monten johdolla, ja voitti Rooman Oopperan ja Santa Cecilia -akatemian kansainvälisen laulukilpailun vuonna 1951.

Sittemmin Eira esiintyi Italian ja Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa. Hän toimi myös oopperaohjaajana.

Maaria Eirasta kertova filmi on ohjaaja Rauno Pankolan tuotantoa, ja se on kuvattu Roomassa vuonna 1963.

Teksti: Rita Landström

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto