Hyppää pääsisältöön

Petsamon vesillä 1935

Arktisia maisemia ja kalastusta Jäämerellä. Kuvissa mukana myös taidemaalari Anton Lindforss sekä kenraali ja kirjailija K. M. Wallenius.

Tietolaatikko

Petsamo kuului Suomeen vuosina 1920 - 1944.

Tarton rauhassa 1920 Neuvosto-Venäjä luovutti Petsamon Suomelle.

Lokakuussa 1944 neuvostojoukot saapuivat välirauhansopimuksen mukaisesti Petsamoon. Alueen luovuttaminen Neuvostoliitolle vahvistettiin Pariisin rauhassa 1947.

Entinen Lapin läänin kunta Pohjoisen jäämeren rannalla Norjan rajan ja Kalastajasaarennon–Korvatunturin linjan välillä, kuuluu nykyään Murmanskin alueeseen.

Filmissä esiintyvä K.M. Wallenius toimi Petsamon retkikunnan ylipäällikkönä 1920, ja johti joukkoja, jotka Tarton rauhansopimuksen jälkeen miehittivät Petsamon. Wallenius kirjoitti Petsamon historiaa ja sai teoksensa valmiiksi keväällä 1944. Sitä ei kuitenkaan julkaistu rauhansopimuksessa mainitun ehdon vuoksi. Teos julkaistiin kirjailija Sakari Kännön toimittamana 50 vuotta myöhemmin.

Suomen Matkailijayhdistys arvioi Petsamon kiinnostavaksi matkailukohteeksi jo 1920-luvulla. Varsinainen matkailu Petsamoon alkoi Jäämerentien rakentamisen myötä.

Arktinen luonto ja kulttuurien kirjo houkuttelivat Petsamoon vuosittain yli 20 000 matkailijaa. Kolttien ja Jäämeren kalastajien maakuntana markkinoitu Petsamo nousi Suomen suosituimpien matkailukohteiden joukkoon - Terijoen, Valamon, Suursaaren ja Aulangon rinnalle.

Petsamo-kuume iski myös taiteilijoihin ja kirjailijoihin. Filmivälähdyksessä vuodelta 1935 nähdään Marraskuun ryhmän jäsenenä tunnetuksi tullut taidemaalari Anton Lindforss (1890-1943) ystävänsä K. M. Walleniuksen (1893-1984) seurassa.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto