Hyppää pääsisältöön

Petsamon vesillä 1935

Arktisia maisemia ja kalastusta Jäämerellä. Kuvissa mukana myös taidemaalari Anton Lindforss sekä kenraali ja kirjailija K. M. Wallenius.

Suomen Matkailijayhdistys arvioi Petsamon kiinnostavaksi matkailukohteeksi jo 1920-luvulla. Varsinainen matkailu Petsamoon alkoi Jäämerentien rakentamisen myötä.

Arktinen luonto ja kulttuurien kirjo houkuttelivat Petsamoon vuosittain yli 20 000 matkailijaa. Kolttien ja Jäämeren kalastajien maakuntana markkinoitu Petsamo nousi Suomen suosituimpien matkailukohteiden joukkoon – Terijoen, Valamon, Suursaaren ja Aulangon rinnalle.

Petsamo-kuume iski myös taiteilijoihin ja kirjailijoihin. Filmivälähdyksessä vuodelta 1935 nähdään Marraskuun ryhmän jäsenenä tunnetuksi tullut taidemaalari Anton Lindforss (1890–1943) ystävänsä K. M. Walleniuksen (1893–1984) seurassa.

Tietolaatikko

Petsamo kuului Suomeen vuosina 1920 - 1944.

Tarton rauhassa 1920 Neuvosto-Venäjä luovutti Petsamon Suomelle.

Lokakuussa 1944 neuvostojoukot saapuivat välirauhansopimuksen mukaisesti Petsamoon. Alueen luovuttaminen Neuvostoliitolle vahvistettiin Pariisin rauhassa 1947.

Entinen Lapin läänin kunta Pohjoisen jäämeren rannalla Norjan rajan ja Kalastajasaarennon–Korvatunturin linjan välillä, kuuluu nykyään Murmanskin alueeseen.

Filmissä esiintyvä K.M. Wallenius toimi Petsamon retkikunnan ylipäällikkönä 1920, ja johti joukkoja, jotka Tarton rauhansopimuksen jälkeen miehittivät Petsamon. Wallenius kirjoitti Petsamon historiaa ja sai teoksensa valmiiksi keväällä 1944. Sitä ei kuitenkaan julkaistu rauhansopimuksessa mainitun ehdon vuoksi. Teos julkaistiin kirjailija Sakari Kännön toimittamana 50 vuotta myöhemmin.

Keskustele