Hyppää pääsisältöön

Ella Eronen: Alla kasvon kaikkivallan

Alla kasvon kaikkivallan oli Eino Leinon teosofisen näkemyksen kirjoihinpano. Ella Eronen esitti otteita teoksesta televisiossa vuonna 1963.

Vuonna 1917 ilmestynyt Alla kasvon kaikkivallan kertoo Leinon filosofis-uskonnollisesta etsiskelystä. Proosateoksen alaotsikkona oli Mystillinen trilogia.

Kirjan esipuheessa Leino pitää Henkeä, Herraa, Brahmaa tai Jehovaa yhtä hyvinä niminä "Kaiken-Yhteydelle ja maailmanrakenteen Järjelle ja Järjestykselle".

Teoksen sisällöstä antavat jonkinlaisen käsityksen mm. sellaiset lukujen otsikot kuin Jumaltieto, Runous ja taide, Nuori Väinämöinen, Yksilö ja yhteiskunta, Maailmanloppu, Maailmantaiteilija, Rauhantekijä, Uni-elämä tai Yli-ihminen.

Kirjan epilogissa Leino julistaa kunkin ihmisen olevan osa maailmansielusta ja kuitenkin kokonaisuus. Hän kieltää näkevänsä eroa ylempien ja alempien, rotujen, kansojen, kansanluokkien ja sukupuolten välillä. "Näemme vain ihmisen kehitys-asteissaan ja tiedämme, että hänen on ne kaikki omalla tavallaan suoritettava."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto