Hyppää pääsisältöön

Myö oomme kun luonnonlapset risukossa

Vuonna 1973 kuvatussa dokumentissa seurataan ilomantsilaisen Antero Pesosen yksitoistalapsisen perheen elämänmenoa yhden talvisen päivän ajan.

Tyylinsä mukaisesti ohjaaja Arvi Auvinen on luonut dokumenttiin hyvin läheisen ja lämpimän tunnelman. ”Arvi sai ihmiset erittäin hyvin puhumaan”, muistelee äänittäjä Vellonen.

”Tämä kuvaa erinomaisesti itäsuomalaista lämpöä ja kansanihmisiä, jotka ovat omimmillaan ja kertovat työstään, kokemuksistaan ja näkemyksistään myös hyvin viihdyttävästi”, sanoo Pauli Vellonen, monien Arvi Auvisen dokumenttien äänittäjä.

Ilomantsilaisen Pesosen perheen 11 lasta ovat hajallaan Ilomantsissa ja ympäri Etelä-Suomea. Perheen isäntä on kuollut, mutta emäntä elelee edelleen Ilomantsissa. Lapsenlapsia on 38 ja lastenlastenlapsia 23 ja ”lissee on koko ajan tulossa”, kertoo emäntä Vieno Pesonen haastattelussa vuonna 2006.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto