Hyppää pääsisältöön

Juha Leiviskä, valon ja musiikin arkkitehti

Arkkitehti ja akateemikko Juha Leiviskä tunnetaan tinkimättömänä oman tiensä kulkijana. ”Kaikki kaunis on pyhää. Ei ole mitään väliä sillä, onko se kesämökki vai sakraalirakennus ”.

Juha Leiviskä (s. 1936) on palkittu useilla kansainvälisillä palkinnoilla, mm. italialaisen Accademia Nazionale dei Lincei -tiedeakatemian myöntämällä Antonio Feltrinelli –palkinnolla kesällä 2008.

Leiviskä arvelee, että arkkitehtiemme menestys johtuu osaltaan historiasta ja perinteestä, mutta myös yhteiskunnallisesta asennoitumisesta, joka pyrkii luomaan hyvää ympäristöä kaikille.

”Arkkitehtuuri on väärin ymmärretty, jos se ymmärretään muuna kuin ympäristönä, joka tekee hyvää ihmiselle”, sanoo Leiviskä. Hän vertaa arkkitehtuuriaan musiikkiin, ja myös hänen töistään puhutaan usein musiikkitermein.

Leiviskän sakraaliarkkitehtuurin kaari on ainutlaatuinen koko maailmassa. Hänen päätöitään ovat muun muassa Myyrmäen kirkko Vantaalla ja Männistön kirkko Kuopiossa.

”Kaikki uskonnot ovat kutakuinkin sama asia. Sellainen arkkitehtuuri on pyhää, joka lohduttaa.” sanoo Leiviskä. Hän on myös teologian kunniatohtori.

Elävän arkiston koosteessa Juha Leiviskä tavataan mm. Kuopiossa, Kööpenhaminassa ja kesäpaikassaan Urjalassa vuonna 1995 sekä 70-vuotissyntymäpäivähaastattelun merkeissä Helsingissä vuonna 2006.

Tietolaatikko

Leiviskä, Juha (s. 1936), arkkitehti, akateemikko

Accademia Nazionale dei Lincei –tiedeakatemia Antonio Feltrinelli –palkinto 2008
Teknillisen korkeakoulun kunniatohtori 2007
Teologian kunniatohtori Helsinki 2005
Akateemikko 1996
Tanskan Carlsbergin säätiön arkkitehtuuripalkinto 1995
Ruotsin Prins Eugen -mitali 1994
American Institute of Architects (AIA) kunniajäsen 1994
Suomen Leijonan R I; Pro Finlandia 1992
Ruotsin kuninkaallisen taideakatemia jäsen 1991
Rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinto 1982

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto