Hyppää pääsisältöön

Kisajoukkue palasi Losista vailla Vainiota

Salamavalot räiskyivät ja hiki pukkasi pintaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun Suomen kisajoukkue palasi kotimaahan kahdessa erässä Los Angelesista. Kotiinpaluujuhlaa leimasi Martti Vainion tuore doping-kärähdys.

Ensimmäisen paluuerän urheilijoita vastaanottamaan oli kerääntynyt sankka joukko omaisia ja muuten vain uteliaita. Suurimmat sankarit olivat itseoikeutetusti tuoreet kultamitalistit Karppinen, Härkönen ja Tiainen.

He palasivat lentokentälle neljä päivää myöhemmin osallistuakseen myös viralliseen kotiinpaluujuhlaan. Tuolloin maahan palasi loppujoukkue joukossaan mm. kisojen neljäs suomalaiskultamitalisti Jouko Salomäki.

Yksi on joukosta poissa, ja hän on kestävyysjuoksija Martti Vainio.

Ilmeet ovat iloiset, vaikka takana on pitkä matka ja Vainion tapaus oli vienyt joukkueen tunnelmasta terän kisan viimeisinä päivinä.

Studiossa sen sijaan keskustellaan Vainion doping-kärähdyksestä ja kiellettyjen aineiden käytöstä yleensä.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto