Hyppää pääsisältöön

Luonnontieteen vaikutus maailmankatsomukseen

Fysiikka ja empiiriset tieteet tuottavat paljon aineksia filosofiselle pohdiskelulle. Maailma ja maailmankuva -ohjelmasarjassa Hannu Reimen vieraana on kosmologi Kari Enqvist.

Teoreettisesta fysiikasta filosofian tohtoriksi väitellyt Kari Enqvist on kirjoituksissaan usein käsitellyt filosofisia ja maailmankatsomukseen liittyviä asioita.

Fyysikoiden suuri unelma on yhdistää kaikki tunnetut vuorovaikutukset yhtenäisteoriaksi. Mutta missä kulkee raja järkiperäisen ja perustellun tieteellisen työn ja sen välillä, mitä kutsutaan ”filosofiseksi hetteiköksi”?

”Se raja tietysti on jossakin määrin häilyvä. Ei voi sanoa, että filosofinen hetteikkö olisi mikään erityinen vaara, mutta se on ehkä semmoinen asia, joka täytyy tiedostaa vähän samaan tapaan kuin jos suolle mennään, niin on parempi ottaa karttu mukaan, että ei uppoa sinne”, sanoo Enqvist.

Hän huomauttaa, että koska tieteellinen maailmankuva yllyttää kriittisyyteen ja suosii vastakkaisten käsitysten kamppailua, niin sen yhteiskunnallinen peilikuva on suvaitsevaisuus ja poliittinen liberalismi. Hitlerin Saksan, Neuvostoliiton ja Kiinan toisinajattelijoissa on ollut paljon luonnontieteilijöitä.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto