Hyppää pääsisältöön

Luonnontieteen vaikutus maailmankatsomukseen

Fysiikka ja empiiriset tieteet tuottavat paljon aineksia filosofiselle pohdiskelulle. Maailma ja maailmankuva -ohjelmasarjassa Hannu Reimen vieraana on kosmologi Kari Enqvist.

Teoreettisesta fysiikasta filosofian tohtoriksi väitellyt Kari Enqvist on kirjoituksissaan usein käsitellyt filosofisia ja maailmankatsomukseen liittyviä asioita.

Fyysikoiden suuri unelma on yhdistää kaikki tunnetut vuorovaikutukset yhtenäisteoriaksi. Mutta missä kulkee raja järkiperäisen ja perustellun tieteellisen työn ja sen välillä, mitä kutsutaan ”filosofiseksi hetteiköksi”?

”Se raja tietysti on jossakin määrin häilyvä. Ei voi sanoa, että filosofinen hetteikkö olisi mikään erityinen vaara, mutta se on ehkä semmoinen asia, joka täytyy tiedostaa vähän samaan tapaan kuin jos suolle mennään, niin on parempi ottaa karttu mukaan, että ei uppoa sinne”, sanoo Enqvist.

Hän huomauttaa, että koska tieteellinen maailmankuva yllyttää kriittisyyteen ja suosii vastakkaisten käsitysten kamppailua, niin sen yhteiskunnallinen peilikuva on suvaitsevaisuus ja poliittinen liberalismi. Hitlerin Saksan, Neuvostoliiton ja Kiinan toisinajattelijoissa on ollut paljon luonnontieteilijöitä.