Hyppää pääsisältöön

Luonnontieteen vaikutus maailmankatsomukseen

Fysiikka ja empiiriset tieteet tuottavat paljon aineksia filosofiselle pohdiskelulle. Maailma ja maailmankuva -ohjelmasarjassa Hannu Reimen vieraana on kosmologi Kari Enqvist.

Teoreettisesta fysiikasta filosofian tohtoriksi väitellyt Kari Enqvist on kirjoituksissaan usein käsitellyt filosofisia ja maailmankatsomukseen liittyviä asioita.

Fyysikoiden suuri unelma on yhdistää kaikki tunnetut vuorovaikutukset yhtenäisteoriaksi. Mutta missä kulkee raja järkiperäisen ja perustellun tieteellisen työn ja sen välillä, mitä kutsutaan ”filosofiseksi hetteiköksi”?

”Se raja tietysti on jossakin määrin häilyvä. Ei voi sanoa, että filosofinen hetteikkö olisi mikään erityinen vaara, mutta se on ehkä semmoinen asia, joka täytyy tiedostaa vähän samaan tapaan kuin jos suolle mennään, niin on parempi ottaa karttu mukaan, että ei uppoa sinne”, sanoo Enqvist.

Hän huomauttaa, että koska tieteellinen maailmankuva yllyttää kriittisyyteen ja suosii vastakkaisten käsitysten kamppailua, niin sen yhteiskunnallinen peilikuva on suvaitsevaisuus ja poliittinen liberalismi. Hitlerin Saksan, Neuvostoliiton ja Kiinan toisinajattelijoissa on ollut paljon luonnontieteilijöitä.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto