Hyppää pääsisältöön

Katoava liftari eli huhu surupukuisesta naisesta

Suomea kiersi 1970-luvun alussa huhu: useiden autoilijoiden kerrottiin ottaneen kyytiinsä surupukuisen naisen, joka äkkiä hävisi autosta selittämättömällä tavalla.

Tummiin pukeutunut peukalokyytiläinen puhui kuskilleen Jumalasta. Kun oli ajettu kappaleen matkaa, nainen pyysi ajajaa pysähtymään; kääntyessään katsomaan kyydittäväänsä kuljettaja huomasi tämän kadonneen.

Jäljellä oli kertoman mukaan vain naisen käsilaukku. Ajaja kiiruhti ilmoittamaan asiasta poliisille, joka kertoi hänelle vastaavia soittoja tulleen jo kymmeniä.

TV1:n reportteriryhmä lähti selvittämään huhun alkuperää. Aina kuitenkin päädyttiin umpikujaan: asiasta tiesi omakohtaisesti vain kertojan "ystävän työtoverin äidin asiakkaan tyttären tuttava".

Ankaran salapoliisityön tuloksena toimittajat löysivät kuitenkin henkilön, joka väitti itse kohdanneensa salaperäisen aaveliftarin. Ohjelmassa kuullaan hänen haastattelunsa.

Selvänäkijä Aino Kassisella on selkeä tulkinta mystisistä peukalokyytiläisistä. He olivat Linnunradan sisäpihalla sijaitsevan temppelikaupungin asukkaita, joilla on viesti ihmiskunnan pelastamiseksi.

Tietolaatikko

Katoava liftari oli 1900-luvun kansainvälisesti tunnetuimpia kummitustarinoita. Tutkija Leea Virtanen on arvellut sen syntyneen Yhdysvalloissa 1930-luvulla.
Liftaritarinasta tunnetaan muunnoksia, jotka liittyvät esim. liikenne- tai muihin onnettomuuksiin. Liftari on pyytänyt päästä kyydistä hautausmaan, vanhan kotitalonsa tai kuolinpaikkansa kohdalla.
Aaveliftarin tarina oli 1970-luvulla suosittu niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Se on elpynyt henkiin myöhemminkin erilaisina versioina.

Kommentit