Hyppää pääsisältöön

Bryggare kummasteli Losin kisaisäntiä ja aitoi pronssille

Los Angelesin kisoissa itäblokin boikotti ei vaikuttanut 110 metrin aitoihin. Arto Bryggare oli hyvässä vireessä alkueristä lähtien, mutta jäi värikkäässä finaalissa lopulta pronssille.

Tietolaatikko

Kouvolassa 1958 syntyneen Bryggaren menestys aitajuoksijana hakee Suomessa yhä vertaistaan. Arvokisamitalien ketju alkoi 1978 ja päättyi kahdeksan vuotta myöhemmin. Olympiapronssin 1984 lisäksi hän saavutti mm. MM-hopeaa 1983 sekä EM-hopeaa 1986.
Kilpauransa jälkeen Bryggare toimi kaksi kautta kansanedustajana.

Finaalista oli tulla farssi, kun Bryggaren viereisellä radalla juossut USA:n edustaja Greg Foster otti varaslähdön toisensa perään.

Kun matkaan todella päästiin, näytti Foster vieneen voiton. Maalikamerakuva paljasti kuitenkin, että hänen edelleen ehättikin maanmiehensä Roger Kingdom.

Kisojen aikana Bryggare kummasteli avoimesti isäntien yltiöpatrioottisuutta. Hän käytti asiasta julkisen puheenvuoronkin, joka paikallisessa mediassa painettiin kuitenkin villaisella.

Sekä Moskovan että Los Angelesin kisoihin osallistunut aituri korosti kuitenkin, että boikoteista huolimatta molemmissa kisoissa oli ollut näkyvissä aito olympiahenki.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto