Hyppää pääsisältöön

Bryggare kummasteli Losin kisaisäntiä ja aitoi pronssille

Los Angelesin kisoissa itäblokin boikotti ei vaikuttanut 110 metrin aitoihin. Arto Bryggare oli hyvässä vireessä alkueristä lähtien, mutta jäi värikkäässä finaalissa lopulta pronssille.

Tietolaatikko

Kouvolassa 1958 syntyneen Bryggaren menestys aitajuoksijana hakee Suomessa yhä vertaistaan. Arvokisamitalien ketju alkoi 1978 ja päättyi kahdeksan vuotta myöhemmin. Olympiapronssin 1984 lisäksi hän saavutti mm. MM-hopeaa 1983 sekä EM-hopeaa 1986.
Kilpauransa jälkeen Bryggare toimi kaksi kautta kansanedustajana.

Finaalista oli tulla farssi, kun Bryggaren viereisellä radalla juossut USA:n edustaja Greg Foster otti varaslähdön toisensa perään.

Kun matkaan todella päästiin, näytti Foster vieneen voiton. Maalikamerakuva paljasti kuitenkin, että hänen edelleen ehättikin maanmiehensä Roger Kingdom.

Kisojen aikana Bryggare kummasteli avoimesti isäntien yltiöpatrioottisuutta. Hän käytti asiasta julkisen puheenvuoronkin, joka paikallisessa mediassa painettiin kuitenkin villaisella.

Sekä Moskovan että Los Angelesin kisoihin osallistunut aituri korosti kuitenkin, että boikoteista huolimatta molemmissa kisoissa oli ollut näkyvissä aito olympiahenki.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto