Hyppää pääsisältöön

Bryggare kummasteli Losin kisaisäntiä ja aitoi pronssille

Los Angelesin kisoissa itäblokin boikotti ei vaikuttanut 110 metrin aitoihin. Arto Bryggare oli hyvässä vireessä alkueristä lähtien, mutta jäi värikkäässä finaalissa lopulta pronssille.

Tietolaatikko

Kouvolassa 1958 syntyneen Bryggaren menestys aitajuoksijana hakee Suomessa yhä vertaistaan. Arvokisamitalien ketju alkoi 1978 ja päättyi kahdeksan vuotta myöhemmin. Olympiapronssin 1984 lisäksi hän saavutti mm. MM-hopeaa 1983 sekä EM-hopeaa 1986.
Kilpauransa jälkeen Bryggare toimi kaksi kautta kansanedustajana.

Finaalista oli tulla farssi, kun Bryggaren viereisellä radalla juossut USA:n edustaja Greg Foster otti varaslähdön toisensa perään.

Kun matkaan todella päästiin, näytti Foster vieneen voiton. Maalikamerakuva paljasti kuitenkin, että hänen edelleen ehättikin maanmiehensä Roger Kingdom.

Kisojen aikana Bryggare kummasteli avoimesti isäntien yltiöpatrioottisuutta. Hän käytti asiasta julkisen puheenvuoronkin, joka paikallisessa mediassa painettiin kuitenkin villaisella.

Sekä Moskovan että Los Angelesin kisoihin osallistunut aituri korosti kuitenkin, että boikoteista huolimatta molemmissa kisoissa oli ollut näkyvissä aito olympiahenki.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto