Hyppää pääsisältöön

Bussilla Neuvostoliittoon

Suomalaisessa ja samalla koko länsimaisessa matkailussa tehtiin historiaa heinäkuun 1. vuonna 1958, kun ensimmäinen autoilijoille tarkoitettu rajanylityspaikka Neuvostoliittoon avattiin Vaalimaalla. Neljännesvuosisata myöhemmin rajalla juhlittiin jälleen.

Kilpailu siitä, minkä linja-autoyhtiön ajokki ylittäisi rajan ensimmäisenä, oli kova. Tarvittavat luvat järjestyivät sekä Onni Vilkkaan yhtiölle että Suomen Turistiautolle.

Ensimmäisenä kohti rajaa starttasi Helsingistä filmissämme esiintyvä Suomen Turistiauton bussi, joka oli lastattu lehtimiehillä. Turistiauton perässä matkaan lähti Vilkkaan bussi. Loppumatka rajalle ajettiin reipasta vauhtia tie pölisten, eikä rallimieheksi tunnetulle Vilkkaalle jätetty mutkaisella tiellä ohitusmahdollisuuksia.

Bussin takaikkunasta Vilkkaalle vilkutelleet toimittajat ja Turistiauton kuljettaja kokivat kuitenkin yllätyksen, kun rajalle päästyään siellä odottikin toinen Vilkkaan bussi. Vilkas oli ajanut sen paikalle edellisenä iltana. Jälkimmäisen Vilkkaan bussin matkustajat siirtyivät nyt etummaiseen, ja niin Vilkas pääsi ylittämään rajan ensimmäisenä.

Rajamuodollisuudet kestivät aikansa, mutta niistä selvittyään suomalaisbussit jatkoivat matkaansa kohti Leningradia. Rajalla bussin kyytiin tullut neuvostoliittolainen opas varmisti, että auto pysyi ennakoidulla reitillään. Ennen Leningradia oli sallittua pysähtyä vain Viipurissa ja Terijoella.

Näkymät bussin ikkunastakin olivat kuitenkin ainutlaatuisia, olihan Karjala pitkään ollut matkailulta suljettu kohde. Käynti itärajan tuolla puolen oli monelle bussissaolijalle ensimmäinen ja tunnelma sen mukaisesti hienoisesti jännittynyt ja varovainen.

Isäntien kuullen ja muutenkin päätettiin puhua vain myönteisistä asioista. Pelko salakuuntelusta saattoi olla aiheellistakin, sillä kertoman mukaan kahden kesken hotellihuoneessa epähuomiossa ääneen lausutut moitteet kiirehdittiin heti hotellin toimesta korjaamaan.

Paikalliset asukkaat puolestaan ihmettelivät ulkomaalaista bussia. Avausmatkan suomalaiset tottuivatkin vilkuttelemaan ikkunasta jo niin rutiiniluontoisesti että jatkoivat sitä huomaamattaan pitkään vielä Suomen puolelle palattuaankin.

Kun matkasta oli kulunut 25 vuotta, päätettiin sitä juhlistaa uudella matkalla. Tällä kerralla raja ylitettiin torvisoittokunnan ja juhlallisten puheiden siivittäminä. Olivatpa paikalla samat rajavartijatkin kuin neljännesvuosisata aiemmin.

Ajan kuluminen näkyi myös perillä Leningradissa: turisteihin oli jo totuttu.

Ensimmäisenä kesänä Vaalimaan rajan ylitti runsaat 4000 matkustajaa. Vuonna 2007 rajanylittäjiä oli 2,7 miljoonaa.

Lähteet:
Matti Viitaniemi: Onni ja Onnin vinttikoirat – Onni Vilkas Oy 50 vuotta (1934–1984). Omakustanne 1984.
Mukana matkustaneen Pertti Himbergin haastattelu heinäkuussa 2008.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto