Hyppää pääsisältöön

Tapio Rautavaara laulaa Repeä

Tapio Rautavaara oli Reino Helismaan laulujen komein tulkki. Hänen esityksinään ne ovat jääneet pysyväksi osaksi suomalaista mielenmaisemaa.

Rautavaara levytti joukon keskeisiä Helismaan lauluja uransa alkuaikoina 1940- ja 50-lukujen taitteessa. Silloin saivat tulkintansa mm. Päivänsäde ja menninkäinen, Reissumies ja kissa, Kulkuri ja joutsen sekä Rakovalkealla.

Rautavaaralle tehdyissä lauluissa näkyi hyvin Helismaan viehtymys miehekkääseen kulkuri- ja Lappi-aiheiseen romantiikkaan.

Päädyttyään vuonna 1950 välirikkoon Helismaan kanssa Rautavaara levytti tämän tuotantoa vain satunnaisesti. Yhteisiin hommiin palattiin vasta 1960-luvulla.

Oheisen koosteen koskettavin esitys on Helismaan muistokonsertissa helmikuussa 1979 kuultu Kulkuri ja joutsen. Juontaja Peter von Bagh luonnehtii laulua "puhtaiden toiveiden ja ihmisen rajoittamattomien mahdollisuuksien voitokkaaksi ja tärveltymättömäksi kuvaksi".

Seitsemisen kuukautta konsertin jälkeen Rautavaara seurasi Helismaata haudan lepoon.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto