Hyppää pääsisältöön

Radiokuulutuksia 1930-luvulta

"Huomio, huomio! Lahti, Helsinki, Viipuri, Oulu, Sortavala..." Radion alkuaikojen kuulutukset ovat nostalgisia viestejä menneestä maailmasta.

Tietolaatikko

Ebba Jacobson-Liliuksen ja Alexis af Enehjelmin kuulutusten oikeat päivämäärät eivät ole tiedossa.

Pitkä radioasemien luettelo kuullaan mm. oheisessa kouluradiokuulutuksessa. Varsinaisen lähetyksen aiheena ovat lääkärisedän kesäurheilu- ja ulkoiluohjeet kansakoululaisille.

Radion varhaisvuosien legendaarisia kuuluttajia olivat Alexis af Enehjelm, Markus Rautio, Ebba Jacobson-Lilius, Kaisu Puuska-Joki ja Carl-Erik Creutz.

Alexis af Enehjelmilta on säilynyt mm. kuulutus yksityispankkien kurssitiedotuksista.

Kaisu Puuska-Joki lukee suomeksi, englanniksi ja saksaksi Lahden uuden lyhytaaltoaseman kuulutuksen, jossa pyydetään myös ulkomaisia kuulijoita raportoimaan lähettimen kuuluvuudesta.

Lähetyksen lopuksi toivotettiin kuulijoille hyvää yötä ja kauniita unia suomeksi ja ruotsiksi.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi. Vuonna 2018 Jukka Jalonen palasi valmentamaan Leijonia.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto