Hyppää pääsisältöön

Carl Lewisin neljä kultaa

Los Angelesin olympialaisissa 1984 Carl Lewis toisti Jesse Owensin tempun 48 vuoden takaa: neljä yleisurheilukultaa samoissa kisoissa.

USA:n Jesse Owens voitti Berliinin olympiakisoissa 1936 molemmat pikamatkat ja pituushypyn. Lisäksi hän ssaavutti kultaa 4x100 metrin viestissä.

Lewisin päämääränä uusia Los Angelesissa maanmiehensä suoritus - ja vieläpä samoissa lajeissa. "Jesse Owens on saanut arvoisensa perillisen", tunnusti Paavo Noponen 200 metrin finaalin jälkeen.

Neljä vuotta myöhemmin Lewis uusi voittonsa satasella ja pituudessa. Viimemainitussa lajissa hän otti olympiakultaa vielä kahdesti vuosina 1992 ja 1996.

Lewis nousi suorituksillaan olympiahistorian toiseksi menestyneimmäksi yleisurheilijaksi. Hänen edellään pysyi Paavo Nurmi, joka Pariisin olympialaisissa 1924 kahmi viisi kultamitalia.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto