Hyppää pääsisältöön

Tanja Karpela puhuu julkisuudesta

- Julkisuus on kinkkinen asia, sanoo silloinen kulttuuriministeri Tanja Karpela Arto Nybergin haastattelussa.

Tietolaatikko

1970 Salossa syntynyt Karpela (o.s. Vienonen) nousi julkisuuteen voittamalla Miss Suomi -kisan vuonna 1991. Eduskuntaan hänet valittiin 1999 keskustan edustajana. Hän toimi kulttuuriministerinä Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa 2003-2007. Koulutukseltaan Karpela on sosionomi.

Ohjelman tekohetkellä Karpela oli toiminut vuoden päivät kulttuuriministerinä ja hän oli kihloissa Sauli Niinistön kanssa.

Arto Nybergiä kiinnosti tietää, mikä rooli julkisuudella sinä päivänä oli Karpelan elämässä.

— Tunnettuus julkisuuden kautta pitää ottaa positiivisena asiana, koska se kuitenkin antaa mahdollisuuden näyttää omat kyntensä ja kykynsä, Karpela sanoo.

Entisen missin nouseminen ensin eduskuntaan ja myöhemmin hallitukseen herätti ihmisissä aikanaan epäilyksiä.

— Ennalta ei voi tutkintoa suorittaa ministeriksi tai kansanedustajaksikaan, Karpela toteaa vastaukseksi ihmisten ennakkoluuloihin.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto