Hyppää pääsisältöön

Tanja Karpela puhuu julkisuudesta

- Julkisuus on kinkkinen asia, sanoo silloinen kulttuuriministeri Tanja Karpela Arto Nybergin haastattelussa.

Tietolaatikko

1970 Salossa syntynyt Karpela (o.s. Vienonen) nousi julkisuuteen voittamalla Miss Suomi -kisan vuonna 1991. Eduskuntaan hänet valittiin 1999 keskustan edustajana. Hän toimi kulttuuriministerinä Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa 2003-2007. Koulutukseltaan Karpela on sosionomi.

Ohjelman tekohetkellä Karpela oli toiminut vuoden päivät kulttuuriministerinä ja hän oli kihloissa Sauli Niinistön kanssa.

Arto Nybergiä kiinnosti tietää, mikä rooli julkisuudella sinä päivänä oli Karpelan elämässä.

— Tunnettuus julkisuuden kautta pitää ottaa positiivisena asiana, koska se kuitenkin antaa mahdollisuuden näyttää omat kyntensä ja kykynsä, Karpela sanoo.

Entisen missin nouseminen ensin eduskuntaan ja myöhemmin hallitukseen herätti ihmisissä aikanaan epäilyksiä.

— Ennalta ei voi tutkintoa suorittaa ministeriksi tai kansanedustajaksikaan, Karpela toteaa vastaukseksi ihmisten ennakkoluuloihin.

Teksti: Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto