Hyppää pääsisältöön

Keihäsmatkat lennätti sadattuhannet suomalaiset halpalennoilla etelän aurinkoon

Kun legendaarinen matkailuguru Kalevi Keihänen ja kumppanit käynnistivät 1960-luvulla halpalennot Espanjaan, pääsi tavallinenkin kansa nauttimaan etelän ihmeistä.

Halpa viina, Mallorcan helteet ja eksoottinen seura villitsivät monen Härmän jätkän pään. Parhaimpina aikoinaan Kalevi Keihäsen Keihäsmatkat-matkatoimisto lennätti etelän aurinkoon lähes 100 000 suomalaista vuodessa.

Kun chinchillaturkkiin kesälläkin sonnustautuneen Keihäsen lentokoneet poistuivat Suomen ilmatilasta, koneissa tarjottiin matkustajille kihniöläistä pontikkaa.

Suurin osa seuramatkalaisista haki kuitenkin aitoja matkakokemuksia, joihin halpalennot antoivat mahdollisuuden. Mallorcan porsasjuhlia muisteltiin kotimaassa pitkään, ja kirjahyllyyn kertyi pölyttymään matkailukrääsää etelän lomakohteista.

Kielitaidottomat matkaajat turvautuivat vieraissa kohteissa usein kotimaan nostalgiaan. Jos tarjolla ei ollut lihapullia, saattoi automatkalla purkaa kaihoaan vaikka lauleskelemalla suomalaisia kansanlauluja.

Keihäsmatkat taipuivat kansan suussa seiväsmatkoiksi

Suomalaisen seuramatkailun uranuurtaja, kihniöläissyntyinen Kalevi Keihänen (1924–1995) muistetaan monenlaisista liiketoimista.

Matkailualalla hän aloitti vuonna 1954 järjestämällä urheiluväelle kisamatkoja. 1950–1960-luvuilla hän piti myös autovuokraamoa.

Vuonna 1965 sai alkunsa Keihäsmatkat. Matkatoimiston taloudellista kulta-aikaa olivat vuodet 1970–1972, mutta julkisuudessa se oli eniten viimeisinä vuosinaan 1973–1974.

Keihänen käytti julkisuutta taitavasti hyväkseen saadakseen ilmaista mainostilaa matkoilleen. Tärkeä osa brändiä oli hänen oma ulkoinen olemuksensa. Pukeutumistyylinsä hän oli kopioinut tanskalaiselta matkatoimistoyrittäjältä Simon Spiesiltä.

1970-luvun alussa perusti myös oman Spear Air -lentoyhtiön, jolla oli kaksi DC-8-32-konetta. Myös kolmas kone oli tilauksessa, mutta konkurssin vuoksi sen hankinta peruuntui.

Vuoden 1973 öljykriisi ja suuret sijoitukset syöksivät Keihäsen vaikeuksiin. Keihäsmatkat teki hakeutui konkurssiin vuonna 1974 ja myös lentoyhtiö joutui lopettamaan toimintansa. Konkurssihetkellä Keihäsmatkoilla oli ulkomailla noin 1 800 asiakasta.

Keihänen perusti vielä 1978 uuden Seiväsmatkat-nimisen yhtiön. Sen toiminta oli kuitenkin vähäistä.

Matkatoimistojen lisäksi Keihänen oli kiinnostunut kotimaanmatkailusta. Ystävänsä Urpo Lahtisen kanssa hän rakennutti Nilsiän Tahkovuoreen ensimmäiset rinteet ja hiihtohissit 1960-luvulla. Kihniöön hän puolestaan puuhasi 1970-luvulla "Seipään seksikylää". Jälkimmäinen hanke ei kuitenkaan toteutunut ja vuonna 1976 Keihänen menetti liki kaikki Kihniön omistuksensa pakkohuutokaupassa.

1980-luvulla Keihänen tuomittiin vankeuteen veropetoksesta.

Lue lisää:

Matkailukeisari Kalevi Keihänen vei suomalaiset seiväsmatkoille

Vuonna 1954 matkailualan liiketoimintansa aloittanut Kalevi Keihänen nousi 1960-luvun lopulla julkisuuteen Keihäsmatkat-yhtiöllään, joka vuoteen 1974 asti lennätti etelän aurinkoon vuosittain lähes satatuhatta suomalaista.

Keskustele
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.