Hyppää pääsisältöön

Eläinmuseon ihmeet

Kaksipäiset vasikat, täytetyt linnut, topatut leijonat, formaliinissa lilluvat sikiöt ja muut luonnon kummajaiset ovat aina kiehtoneet Helsingin yliopiston Eläinmuseossa vierailleita ihmisiä.

Eläintieteellisellä museolla, jonka nimi vuonna 1996 muutettiin Luonnontieteelliseksi museoksi, onkin pitkät perinteet.

Vuosina 2005-2008 museo oli suljettuna ja lähes satavuotias rakennus remontoitiin perinpohjaisesti. Myös näyttelyt uudistettiin.

Komea rakennus toimi alun perin venäläisen poikakouluna. Suomen itsenäistyttyä rakennuksesta tuli ensin itsenäisen Suomen ensimmäinen kadettikoulu ja sittemmin sotilassairaala.

Museokäyttöön rakennus otettiin vuonna 1923, jolloin yliopiston eläintieteen laitoksen täytetyt eläimet ja muut kokoelmat kuskattiin komeasti automobiileilla Senaatintorin varrelta Pohjoiselle Rautatiekadulle.

Museon kokoelmia on kasvatettu vuosikymmenten aikana monin tavoin. Lahjoitusten, ostojen ja keruuretkien lisäksi kokoelmia kartutettiin takavuosina myös metsästämällä.

Museon henkilökuntaan on kuulunut monia alansa kuuluisuuksia. Tunnetuin heistä lienee taiteilija ja lintutieteilijä Magnus von Wright, joka aikoinaan toimi museon konservaattorina.

Teksti: Reijo Perälä