Hyppää pääsisältöön

Linnunradan käsikirja liftareille

Heikki Kinnunen kuunnelman Linnunradan käsikirja liftareille markkinointikuvassa 1990.
Heikki Kinnunen kertojana kuunnelmassa Linnunradan käsikirja liftareille (1990). Heikki Kinnunen kuunnelman Linnunradan käsikirja liftareille markkinointikuvassa 1990. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Linnunradan käsikirja liftareille,Heikki Kinnunen

Englantilaisella Arthur Dentillä oli kirotun huono tuuri. Tai sitten onni taisi potkaista häntä juuri oikealla hetkellä, kun kunta oli päättänyt rakentaa ohikulkutien juuri Dentin talon lävitse ja hajotti rakennuksen.

Juuri samalla hetkellä näet Linnunradan Hyperavaruuden Suunnittelutoimisto oli parantamassa Linnunradan kehitysalueiden liikenneoloja ja raivaamassa Maata pois pikareitin tieltä. Tuli maailmanloppu.

Onnenpotku oli Arthurille, että hänen kaverinsa Ford Prefect ei ollut ihminen, vaan kotoisin pieneltä Betelgeusen lähistöllä olevalta planeetalta.

Hän tunsi Arthurin viiden vuoden ajalta, joten hän otti tämän mukaansa materiansiirtolaitteella vogonien rakennuslaivaston alukseen. Kaverukset olivat hengissä.

Douglas Adams hellii avaruuden räiskyvässä sylissä inhimillisiä arvoja ja arvostaa kaikkia mahdollisia olioita, joille digitaalikello ei ole elintason mitta. Linnunradan käsikirja liftareille niputtaa ryppyotsaisimmat science-fiction kirjat tarpeettomiksi.

Kuunnelmasarja on sen verran suurpiirteinen, että samaan nippuun joutavat logiikka, aika, järjestelmällisyys, byrokratia ja ilmavaivat. Tapahtumapaikka on avaruus.

Teksti: YLE Draama

Otteita kuunnelmasta

Vogonilaivasto tuhoaa maan hyperavaruuspikareitin tieltä.

Vogonien lyriikka on pahamaineista läpi galaksin. Fordin ja Arthurin on lausuttava arvionsa vogonikomentajan runoista, tai heidät viskattaisiin avaruuteen.

Kaksikko on pelastunut Kultasydän-alukseen, jota ohjaa Linnunradan hulivilipresidentti Zaphod Beeblebrox. Tarunomaista Margrathea-planeettaa lähestyvä Kultasydän pelastuu torjuntaohjusten hyökkäykseltä epätodennäköisyysgeneraattorin avulla: toinen ohjuksista muuttuu pelargoniaruukuksi ja toinen erittäin hämmästyneeksi valaaksi.

Planeettoja valmistava tehdas on edelleen toiminnassa Margrathean uumenissa. Arthur saa kuulla ällistyttäviä seikkoja Maan synnystä ja sen aikaansaajista.

Suuri tietokone Syvä miete on 7,5 miljoonaa vuotta miettinyt vastausta Perimmäiseen Kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikesta Muusta Sellaisesta.

Tietolaatikko

Linnunradan käsikirja liftareille on ensimmäinen osa Douglas Adamsin viisiosaisesta Linnunrata-sarjasta. Muut osat ovat: Maailmanlopun ravintola; Elämä, maailmankaikkeus - ja kaikki; Terve, ja kiitos kaloista; Enimmäkseen harmiton.

Radioteatterin kaikkiaan 25-osainen kuunnelmasarja perustuu Adamsin Linnunrata-romaaneihin. Linnunradan käsikirja liftareille -romaani on pohjana kuunnelmasarjan neljälle ensimmäiselle osalle, joista oheiset näytteet ovat.

Rooleissa: Kertoja - Heikki Kinnunen. Arthur Dent - Pekka Autiovuori. Ford Prefect - Yrjö Järvinen. Baarimikko - Olavi Ahonen. Protesoitu Vogoni Jeltz - Risto Mäkelä. Zaphod Beeblebrox - Martti Järvinen. Trillian - Aila Svedberg. Eddie, aluksen tietokone ja Eddien varapersoonallisuus - Seppo Laine. Kaskelotti - Pia Hattara. Romppanen - Kauko Helovirta. Syvä miete, tietokone - Aimo Tepponen. Ykkönen ja Kakkonen, tietokoneoperaattoreita - Juhani Mäkinen ja Seppo Kolehmainen.

Kommentit