Hyppää pääsisältöön

Linnunradan käsikirja liftareille

Englantilaisella Arthur Dentillä oli kirotun huono tuuri. Tai sitten onni taisi potkaista häntä juuri oikealla hetkellä, kun kunta oli päättänyt rakentaa ohikulkutien juuri Dentin talon lävitse ja hajotti rakennuksen.

Juuri samalla hetkellä näet Linnunradan Hyperavaruuden Suunnittelutoimisto oli parantamassa Linnunradan kehitysalueiden liikenneoloja ja raivaamassa Maata pois pikareitin tieltä. Tuli maailmanloppu.

Onnenpotku oli Arthurille, että hänen kaverinsa Ford Prefect ei ollut ihminen, vaan kotoisin pieneltä Betelgeusen lähistöllä olevalta planeetalta.

Hän tunsi Arthurin viiden vuoden ajalta, joten hän otti tämän mukaansa materiansiirtolaitteella vogonien rakennuslaivaston alukseen. Kaverukset olivat hengissä.

Douglas Adams hellii avaruuden räiskyvässä sylissä inhimillisiä arvoja ja arvostaa kaikkia mahdollisia olioita, joille digitaalikello ei ole elintason mitta. Linnunradan käsikirja liftareille niputtaa ryppyotsaisimmat science-fiction kirjat tarpeettomiksi.

Kuunnelmasarja on sen verran suurpiirteinen, että samaan nippuun joutavat logiikka, aika, järjestelmällisyys, byrokratia ja ilmavaivat. Tapahtumapaikka on avaruus.

Teksti: YLE Draama

Otteita kuunnelmasta

Vogonilaivasto tuhoaa maan hyperavaruuspikareitin tieltä.

Vogonien lyriikka on pahamaineista läpi galaksin. Fordin ja Arthurin on lausuttava arvionsa vogonikomentajan runoista, tai heidät viskattaisiin avaruuteen.

Kaksikko on pelastunut Kultasydän-alukseen, jota ohjaa Linnunradan hulivilipresidentti Zaphod Beeblebrox. Tarunomaista Margrathea-planeettaa lähestyvä Kultasydän pelastuu torjuntaohjusten hyökkäykseltä epätodennäköisyysgeneraattorin avulla: toinen ohjuksista muuttuu pelargoniaruukuksi ja toinen erittäin hämmästyneeksi valaaksi.

Planeettoja valmistava tehdas on edelleen toiminnassa Margrathean uumenissa. Arthur saa kuulla ällistyttäviä seikkoja Maan synnystä ja sen aikaansaajista.

Suuri tietokone Syvä miete on 7,5 miljoonaa vuotta miettinyt vastausta Perimmäiseen Kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikesta Muusta Sellaisesta.

Tietolaatikko

Linnunradan käsikirja liftareille on ensimmäinen osa Douglas Adamsin viisiosaisesta Linnunrata-sarjasta. Muut osat ovat: Maailmanlopun ravintola; Elämä, maailmankaikkeus - ja kaikki; Terve, ja kiitos kaloista; Enimmäkseen harmiton.

Radioteatterin kaikkiaan 25-osainen kuunnelmasarja perustuu Adamsin Linnunrata-romaaneihin. Linnunradan käsikirja liftareille -romaani on pohjana kuunnelmasarjan neljälle ensimmäiselle osalle, joista oheiset näytteet ovat.

Rooleissa: Kertoja - Heikki Kinnunen. Arthur Dent - Pekka Autiovuori. Ford Prefect - Yrjö Järvinen. Baarimikko - Olavi Ahonen. Protesoitu Vogoni Jeltz - Risto Mäkelä. Zaphod Beeblebrox - Martti Järvinen. Trillian - Aila Svedberg. Eddie, aluksen tietokone ja Eddien varapersoonallisuus - Seppo Laine. Kaskelotti - Pia Hattara. Romppanen - Kauko Helovirta. Syvä miete, tietokone - Aimo Tepponen. Ykkönen ja Kakkonen, tietokoneoperaattoreita - Juhani Mäkinen ja Seppo Kolehmainen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto