Hyppää pääsisältöön

Unikeot Naantalin auringon alla

Ikivanha kristillinen merkkipäivä on voimissaan Naantalissa, missä heinäkuun 27. päivää on jo toistasataa vuotta juhlistettu antamalla vuoden unikeoksi valitulle reipas aamuherätys.

Vuoden unikeko heitetään satamalaiturilta veteen aamuseitsemältä. Se, kuka unikeko kunakin vuonna on, paljastuu perinteisesti vasta päivänsankarin kavuttua kuivalle maalle. Unikeon herättyä kaupungissa alkavat juhlat.

Vuosituhannen taitteessa juhlia leimasi yhä enenevä kaupallisuus. Vuonna 2005 tehtiin suunnanmuutos, jonka tuloksena juhlat on jälleen suunnattu koko perheelle.

Pitkät perinteet

Unikeonpäivänä muistetaan Efesoksen marttyyreja. 200-luvun kristittyjen vainoihin liittyvän legendan mukaan seitsemän nuorukaista pakeni heitä vainonnutta keisari Deciusta luolaan, missä he heräsivät vasta 200 vuotta myöhemmin.