Hyppää pääsisältöön

Kahlaajat ja haikarat 1/2

Kahlaajat kuuluvat rantalintujen alalahkoon, joita ovat esimerkiksi Suomessakin tavattavat uhanalainen heinäkurppa. Haikarat kuuluvat haikaralintujen lahkoon. Suomessa haikaralinnut ovat harvinaisempia.

Harmaahaikaraparit pesivät rauhallisilla metsäalueilla ja saarien rehevissä vesissä. Etelä-Suomessakin pesii muutamia kymmeniä pareja. Harmaahaikaran ääni kuulostaa karmealta rääkäisyltä.

Heinäkurppa pesii hetteikköihin, ja se on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Sen soidinääni on poukkoilevaa suhinaa ja äänet kuuluvat vain pari sataa metriä.

Isokuovit pesivät pelloilla, rantaniityillä ja soilla. Ne näkyvät ja kuuluvat kauas soidinnellessaan, myös poikasaikana voimakas varoittelu kiinnittää huomiota.

Karikukkoja tavataan ulkosaariston puuttomilla luodoilla ja saarilla. Karikukot varoittelevat äänekkäästi kitisten ja hätyyttelevät muita lintuja kauemmas.

Kattohaikarat pesivät rannoille, kosteikkoihin ja pelloille. Kattohaikaravierailijoita on tavattu joka kevät maan eteläosissa. Kattohaikara on lähes äänetön, mutta kohdatessaan puolisonsa pesällä, se kallistelee nokkaansa ja ääntelee voimakkaasti.

Kaulushaikara pesii ruokokasvustoissa. Koiraan kesäöinen kumea soidinääni voi kuulua jopa yli viiden kilometrin päähän.

Meriharakka viihtyy puuttomilla kivikko-, hiekka-, tai niittyrantaisilla luodoilla, joissa on ruokailupaikoiksi alavia rantoja. Viimevuosina se on alkanut viihtyä sisävesillä. Sen äänet ovat raikuvia kovia ja kimeitä kiljaisuja.

Merisirrin elinympäristö sijaitsee tuhannen metrin korkeudessa lähes kasvittomilla kivikkokankailla. Pesimäajan ulkopuolella ne liikkuvat kivisillä merenrannoilla. Niiden kutsuääni on korkeaa piipitystä.

Pikkukuovi suosii suomaastoja. Linnun äänekäs pulina on huomiota herättävää.

Punajalkaviklo pesii kosteikoissa, soilla ja rantaniityillä. Soidinaikaan koiraan laulu on sointuvan melodista vihellystä.

Tekstit: Outi Heinonen

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.