Hyppää pääsisältöön

Kostajan käsi ei vapise - ei ainakaan paljon

Martti "Huuhaa" Innasen villin lännen parodia vuodelta 1966 on jatkojännäri, joka mahtuu vajaaseen tuntiin. Kuunnelmassa vietetään välillä tehosteiden riemujuhlaa.

Kaksikymmentä vuotta vankilassa syyttömänä lojunut Jim Harrison palaa pikkukaupunkiin kosto mielessään.

Välejä pienempien roistojen kanssa selvitellään Kettu-Charlien saluunassa. Loppunäytös esitetään kaupungin pääkadulla perinteiseen lännenfilmityyliin.

Mukana tarinassa ovat mm.sellaiset pittoreskit hahmot kuin Arizona-Arska, Alatoopi-Allan, Winchester-William, Sutenööri-Jim, Laardi-Lennart, Kastraatti-Karlsson, Linkkuveitsi-Linkerton, Rokonarpi-Rodson, Täppi-Tennison, Pinsetti-Pinson, Iso Sheridan ja Dakota Dolly.

Näyttelijäkaarti ei jää sen vaatimattomammaksi. Kuunnelmassa esiintyvät mm. Pentti Siimes, Jussi Jurkka, Leo Jokela, Maj-Britt Heljo, Ismo Kallio, Risto Mäkelä, ja Pehr-Olof Sirén.

Teksti: Jukka Lindfors

YLEn Elävällä arkistolla on oikeus julkaista kuunnelmista vain lyhyitä näytteitä.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto