Hyppää pääsisältöön

Lavalla Neljä Ruusua

Joensuussa juurensa kasvattanut Neljä Ruusua on mielenkiintoinen yhdistelmä suomirockia, europoppia ja filosofisia sanoituksia.

Talouskukkaro-nimellä aloittanut, alunperin viisihenkinen yhtye sijoittui rockin SM-kisoissa neljänneksi vuonna 1983. Kosketinsoittajan erottua nimi vaihtui Neljäksi Ruusuksi pari vuotta myöhemmin.

Yhtyeen laulusolistina toimii Ilkka Alanko, jonka isoveli Ismo oli jo aiemmin nostanut Joensuun Suomen musiikkikartalle mm. Hassisen Kone -yhtyeen myötä.

Neljän Ruusun tyyli oli 1980-luvulla suomirockia, mutta musiikki muuttui koneellisemmaksi ja popimmaksi 1990-luvulla.

Yhtye nousi Suomen suosituimpien pop-rock-yhtyeiden joukkoon viimeistään vuonna 1992 ilmestyneen Haloo-levyn myötä. Tuplaplatinaa myyneeltä albumilta on jäänyt elämään etenkin yhteiskuntakriittinen Juppihippipunkkari-kappale.

1990-luvun loppupuolella yhtye levytti ja keikkaili 4R-nimellä. Ruusut palasivat kuitenkin paremmin vetävään suomen kieleen jo ennen vuosituhannen vaihetta.

Artikkelin videot on Rrrock!-ohjelmasta toukokuulta 2000. Neljän Ruusun keikka on kuvattu Tavastialla samana vuonna helmikuun 6. päivänä.

Ilkka Alangon, Kode Koistisen, Lade Laakkosen ja Kämy Kämäräisen muodostama yhtye on levyttänyt ja keikkaillut myös 2000-luvulla, mutta vuodesta 2007 asti Neljä Ruusua on ollut telakalla ilman tarkkaa ilmoitusta lopettamisesta tai jatkamisesta.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto