Hyppää pääsisältöön

Lavalla Neljä Ruusua

Joensuussa juurensa kasvattanut Neljä Ruusua on mielenkiintoinen yhdistelmä suomirockia, europoppia ja filosofisia sanoituksia.

Talouskukkaro-nimellä aloittanut, alunperin viisihenkinen yhtye sijoittui rockin SM-kisoissa neljänneksi vuonna 1983. Kosketinsoittajan erottua nimi vaihtui Neljäksi Ruusuksi pari vuotta myöhemmin.

Yhtyeen laulusolistina toimii Ilkka Alanko, jonka isoveli Ismo oli jo aiemmin nostanut Joensuun Suomen musiikkikartalle mm. Hassisen Kone -yhtyeen myötä.

Neljän Ruusun tyyli oli 1980-luvulla suomirockia, mutta musiikki muuttui koneellisemmaksi ja popimmaksi 1990-luvulla.

Yhtye nousi Suomen suosituimpien pop-rock-yhtyeiden joukkoon viimeistään vuonna 1992 ilmestyneen Haloo-levyn myötä. Tuplaplatinaa myyneeltä albumilta on jäänyt elämään etenkin yhteiskuntakriittinen Juppihippipunkkari-kappale.

1990-luvun loppupuolella yhtye levytti ja keikkaili 4R-nimellä. Ruusut palasivat kuitenkin paremmin vetävään suomen kieleen jo ennen vuosituhannen vaihetta.

Artikkelin videot on Rrrock!-ohjelmasta toukokuulta 2000. Neljän Ruusun keikka on kuvattu Tavastialla samana vuonna helmikuun 6. päivänä.

Ilkka Alangon, Kode Koistisen, Lade Laakkosen ja Kämy Kämäräisen muodostama yhtye on levyttänyt ja keikkaillut myös 2000-luvulla, mutta vuodesta 2007 asti Neljä Ruusua on ollut telakalla ilman tarkkaa ilmoitusta lopettamisesta tai jatkamisesta.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto