Hyppää pääsisältöön

Aikamatkailija Nyhverö Nyyssönen

Nyhverö Nyyssösellä on poikkeuksellinen kyky: varpaitaan ja silmiään kiepauttamalla sekä strategisista paikoista painamalla hän pystyy siirtymään ajassa taaksepäin. Mukaan aikamatkalle lähtee hänen sammakkoystävänsä Nykänen.

Ensimmäisellä matkallaan ystävykset löytävät itsensä vanhasta apteekista. Vaikka he ovat näkymättömiä, on heidän pidettävä mielessä, että vanha apteekkari kyllä kuulee heidät.

Apteekin tiskillä Nyhverö osoittautuukin melkoiseksi tietopankiksi. Nykänen ja apteekkari saavat kuulla selityksen mm. sille, miksi lasipurkissa olevat iilimadot ovat kaupan.

Seuraavaksi matkalaiset tutustuvat 1800-luvun käsityöläisiin: savenvalajaan, suutariin sekä mällitupakan eli pikanellin valmistajiin.

Savenvalajan luona muta-alan asiantuntijaksi osoittautuukin Nykänen, ja kaikkitietävä Nyyssönen saa pian pajasta kyllikseen.

Videoklipeistämme viimeisissä kaverukset ovat paenneet 1600-luvun levottomuuksia Turun linnaan. Siellä heidän seurakseen ilmestyy mystinen kummitus, joka sieppaa Nykäsen mukaansa.

Nyyssösen iloksi, vaikkei hän sitä myönnäkään, kummitus palauttaa Nykäsen ja kehottaa matkalaisia palaamaan takaisin omaan aikaansa. Sen he tekevät viivyttelemättä.

Matti Ijäksen suunnitteleman ja ohjaaman oivallisen sarjan tavoitteena oli tutustuttaa lapset kansanperinteeseemme. Ohjelmat tehtiin yhteistyössä Länsi-Suomen toimintakeskuksen ja Museoviraston kanssa.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto