Hyppää pääsisältöön

Kirkosta eroaminen

Piispa, kaksi pappia, yksi papiksi aikova sekä kaksi kirkosta eronnutta keskustelevat suorassa lähetyksessä syistä, miksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on viime aikoina laskenut roimasti.

Tietolaatikko

Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on ollut 2000-luvun alusta asti tasaisessa laskussa. Vuoden 2007 lopussa 81,7 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon.
Noin prosentti suomalaista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon, kirkon jäsenmäärä on ollut hitaassa nousussa.

Kirkon puolelta keskustelemassa ovat piispa Ilkka Kantola, pastorit Suvi Laaksonen ja Esa Siljamäki sekä teologian opiskelija Marko Sagolin.

Kirkosta eronneita edustavat Marianne Krause sekä Tero Kankaanperä.

Elävässä keskustelussa mielenkiintoisiksi aiheiksi nousevat muun muassa naispappeus ja homoliitot sekä kirkon yleisten linjausten takana oleva päätöksenteko.

Teologeista ankarinta katsantokantaa edustaa opiskelija Marko Sagolin, joka sanoo lukevansa Raamattua "rivien mukaisesti, ei rivien välistä".

Piispa Kantola joutuu mm. selittämään lausuntoaan, jonka mukaan "kirkolliskokous ei ole valmis antamaan kaavoja rekisteröityjen parisuhteiden siunaamiseksi kirkossa, koska emme ole varmoja siitä, tahtooko Jumala siunata näitä liittoja vai ei."

— Uskonnonfilosofisesti ja teologisesti pöljästi sanottu, Kantola myöntää.

Pastorit Laaksonen ja Siljamäki ovat homokysymyksen suhteen luottavaisin mielin.

— Kirkkolaiva kääntyy hitaasti. Olennaista on se, että nyt nähdään selkeästi suunta, mihin mennään, Siljamäki summaa näkemyksensä suvaitsevaisuuden lisääntymisestä kirkon piirissä.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto