Hyppää pääsisältöön

Kemijärven sellutehdas

Kemijärven sellutehdas valmistui vuonna 1965 poistamaan työttömyyttä ja tekemään Pohjois-Suomen puunkorjuusta kannattavampaa.

Sellutehdas aloitti itsenäisenä Kemijärvi Oy:na, mutta raskaasti tappiollinen yhtiö liitettiin valtion omistamaan Veitsiluotoon 1960-luvun lopulla.

1990-luvulla Veitsiluoto fuusioitiin osaksi Enso Oy:tä, joka puolestaan yhdistyi ruotsalaisen Storan kanssa vuosikymmenen lopulla.

Syksyllä 2007 Stora Enso ilmoitti, että se lakkauttaa Kemijärven tehtaan. Yhtiö ei halunnut myydä laitosta, sillä sen tavoitteena oli kapasiteetin vähentäminen. Sellutehtaalta loppuivat työt lähes 250 ihmiseltä. Itse tehdas työllisti 170 ja kunnossapito 70 ihmistä.

Kemijärven sellutehtään merkitys oli suuri Itä-Lapin työllisyydelle ja taloudelle. Puunkorjuuta se piristi koko Pohjois-Suomen alueella.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto