Hyppää pääsisältöön

DDR – maa joka katosi

Berliinin muurin murtuminen, DDR:n sosialistisen järjestelmän romahtaminen ja Saksojen yhdistyminen tulivat myös politiikan ja historian asiantuntijoille melkoisena yllätyksenä.

Vielä 1980-luvun puolivälissä näytti siltä, että toisen maailmansodan jälkeen syntynyt kahtiajako on Euroopassa pysyvä.

DDR kulki tiukasti Neuvostoliiton talutusnuorassa. Puolue ja valtiojohtaja Erich Honecker määräsivät kehityksen suunnan.

Länsi-Saksassa eläteltiin kyllä toiveita maiden yhdistämisestä, mutta idän puolella rakennettiin tietoisesti – tai ainakin virallisen linjan mukaisesti – omaa DDR-identiteettiä.

Saksojen keskinäiset suhteet olivat paljolti kiinni myös Neuvostoliiton ja USA:n keskinäisistä väleistä. Kansainväliset liennytyksen kaudet antoivat myös kahdelle erilaiselle Saksalle mahdollisuuden keskinäiseen vuoropuheluun.

Siitä huolimatta vielä 1980-luvun puolivälissä näytti siltä, että kahtia jaettu Saksa on historiallinen tosiasia. Vain puoli vuosikymmentä myöhemmin maat olivat yhdistyneet.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto