Hyppää pääsisältöön

DDR:n kansallishymni

Saksan demokraattisen tasavallan kansallishymni oli nimeltään Auferstanden aus Ruinen eli raunioista noussut.

Heti DDR:n perustusvuonna 1949 kansallishymniksi nousseessa laulussa puhutaan mm. yhtenäisestä Saksasta, rauhasta ja pahojen voimien lyömisestä.

Saksan demokraattisen tasavallan hymni tuli tunnetuksi etenkin menneiden vuosien urheilukilpailuista kuten myös artikkelin videossa, joka on yleisurheilun MM-kisoista Helsingistä vuodelta 1983.

Martina Opitz (myöhemmin Hellman) voitti tuolloin kiekonheiton maailmanmestaruuden. Hän voitti kultaa myös Roomassa 1987 sekä Soulin olympialaisissa 1988.

Auferstanden aus Ruinen sävelsi Hanns Eisler ja sanoitti Johannes R. Becher.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto